Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacerea viitorului: ce inseamna agricultura acvaponica?

de Alina Constantinescu 12 Mar. 2018 9534
3.29 din 26 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Acvaponia are la baza un procedeu simbiotic de crestere a plantelor si pestilor intr-un sistem recirculant. Cele doua componente vii ale sistemului isi asigura una alteia mediul de viata ideal. Din acest motiv, costurile productiei de plante si peste se reduc considerabil.

Potrivit Revistei Romane de Acvaponie, tehnologia de crestere in simbioza a pestilor si plantelor in sisteme fara sol constituie pentru cei care o implementeaza o sursa de venit suplimentar. Aceste sisteme de cultura pot fi amplasate in zone pedo-climatice defavorabile culturilor agricole, cum sunt zonele montane. Desi aceasta metoda se aplica cu succes in alte tari, in Romania este aproape necunoscuta.

Un sistem acvaponic utilizeaza deseurile organice provenite din metabolismul pestilor crescuti in bazine, considerate o solutie nutritiva imbogatita, in sisteme hidropinice de cultivare a legumelor. Ca urmare, acvaponia combina particularitatile culturii hidroponice si ale acvaculturii intr-un mediu controlat, pentru a crea un ecosistem echilibrat, de care vor beneficia atat de culturile de legume precum si peste. Aceste doua sisteme depind unele de altele.

Clasificarea sistemelor acvaponice se face in functie de volumul de apa folosit:

- microsisteme (cu un volum de apa de de cativa litri si cu un rol pur decorativ datorita dimensinilor reduse, acvariul are dimensiuni de 60X60X150 cm,

- sisteme de capacitate mica (volum de apa de pana la 10.000 litri, cu o productie ce acopera nevoile unei familii, permitand si comercializarea la scara mica)

- sisteme de capacitate mare, ideale in vederea comercializarii pe scara larga a produselor (volum de apa de peste 10.000 litri, cu o productie de ordinul tonelor de legumelor si zecilor de tone de peste).

Intr-un sistem acvaponic se poate creste orice specie de pesti. Pe plan international este preferata Tilapia, dar potrivite sunt si specii precum crapul, pastravarul si carasul.

Ca legume si fructe, cel mai usor se cultiva in acest sistem spanacul, salata, busuiocul, capsunele, bamele, menta, patrunjelul, stevia si nasturelul.

Proiectul Aqua Rom

Proiectul Aqua Rom promoveaza acvaponia in zonele montane, unde aceasta tehnologie ar putea oferi atat o sursa de venit suplimentar cat si alimente sanatoase.

"Un bazin pentru pesti poate fi realizat intr-o groapa in pamant, captusita cu folie PVC, caz in care va costa 20-30 de lei, captusita cu folie EPDM (pentru iazuri), caz in care va costa 100-150 lei; bazinul confectionat fin fibra de sticla costa intre 800 si 900 lei", precizeaza Cristian Bulboc de la Asociatia Aqua Rom.

Un acvariu de 3.000 de litri consuma pe zi echivalentul unui bec de 30 watt.

La Focsani, doi soti fac deja profit dintr-o ferma acvaponica. Au 8 bazine cu carasi, cu ajutorul carora produc salata verde.

CIteste si articolul: O familie din Focsani a inceput o afacere de viitor in domeniul agriculturii acvaponice >>


Surse: Revista Romana de acvaponie, septembrie 2015, anul I; Publicatia Romania Rurala, RNDR, nr. 34, anul II, iunie 2015



Tags: ferma acvaponicaagricultura acvaponicaafacere de viitorpiscicultura

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.29 din 5 - 26 voturi.

Articole conexe

Bijuterii pentru sexul tare, o afacere de viitor

de Idei de afaceri
22 Dec 2014
Moda se schimba permanent iar bijuteriile pentru sexul tare sunt acum in mare voga. Cei mai multi barbati se limitau doar la ceasuri si butoni in...

Productia de vin - o afacere de viitor

de Andrioae Ruxandra
16 Iul 2014
Vinul este o bautura foarte solicitata de clienti. Daca esti un iubitor de vin, stii o multime de soiuri si te pricepi sa le asortezi cu mancarea,...

O familie din Focsani a inceput o afacere de viitor in domeniul agriculturii acvaponice

de Ilinca Dobrescu
13 Sep 2017
Este deja foarte cunoscut conceptul de agricultura acvaponica. Discutam despre una dintre cele mai bune solutii pentru obtinerea de productii mari de...

Crescatorie de fazani: Cum sa iti intemeiezi o afacere de viitor sigur in Romania

de Ilinca Dobrescu
27 Mar 2014
Fazanii sunt pasari care pot aduce un nivel inalt de vanzari si profitabilitate pentru romanii care iau decizia inceperii unei astfel de afaceri in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]