Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacerea zilei: fabrica de compost pentru ciupercile pleurotus

de Alina Constantinescu 31 Iul. 2017 4713
4.21 din 14 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Gustul deosebit, valoarea nutritiva ridicata si calitatile terapeutice sau imunostimulente (previn sau amelioreaza cancerul, bolile de inima, infectiile virale) fac din ciuperci un aliment foarte cautat. Din ce in ce mai multa lume vrea sa manance sanatos. Din ce in ce mai multa lume tine post, sau prefera dieta vegetariana iar ciupercile sunt alegerea perfecta si delicioasa. Nu-ti ramane decat sa fructifici aceasta stare de fapt si sa intri in afaceri cu ciuperci!

In martie 2014 la Nanesti, Vrancea, a fost inaugurata prima fabrica de compost pentru ciuperci din tara. Cooperativa Agricola Compostar a fost infiintata de catre inginerul Matei Mihai impreuna cu alti sase membri fondatori.

Cooperativa Agricola Compostar produce si livreaza compost pentru ciupercile Pleurotus la nivel industrial. Investitia este realizata printr-un proiect complex, finantat din fonduri europene prin masura 123 („Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”).

Un proiect unic la nivel national, cu o finantare nerambursabila de 7.327.867 lei.

Implementarea proiectului nu a fost usoara din cauza trasaturilor inovatoare ale acestei afaceri. Benbeficiarul poriectului, Cooperativa Agricola Compostar, a intampinat dificultati in demersurile pentru depunerea planului de prelucrare a paielor in vederea obtinerii compostului pentru ciupercile Pleurotus, deoarece autoritatile romanie au considerat ca obiectul proiectului nu se incadreaza la Masura 123.

Drumul a fost anevoios intrucat o astfel de tehnologie nu le era cunoscuta consultantilor in management de proiect, proiectantilor sau specialistilor din institutiile bancare solicitate pentru creditare.

Pentru a elabora proiectului, beneficiarul a efectuat mai multe vizite la societati din Italia, pentru a se initia in tehnologia de fabricare a compostului si pentru a studia utilajele necesare.

Ideea proiectului s-a nascut din analizarea datelor si informatiilor pe 3 coordonate:

1. Resursele locale de paie si apa. Membrii cooperativei lucreaza circa 1.800 de ha de teren agricol, iar paiele, ca produse reziduale, au potential pentru o valorificare superioara.

2. Oferta de ciuperci. Pe piata europeana, aceeasta este cu 20% mai mica fata de cerere, iar pe de alta parte, exista cerere mare de ciuperci pe piata araba.

3. Inexistenta vreunei fabrici de compost pentru ciupercile Pleurotus din Romania.

Investitiile (in constructii, montak si dotare echipamente/utilaje) au facut posbila:

- fabricarea de compost pentru ciupercile Pleurotus.
Balotii cu compost sunt in format paralelipipedic, cu dimensiunea de 25 x 35 x 50 si au o greutate aproximativa de 20-22 kg.

- construirea fermei pentru activitatea de certificare a calitatii compostului livrat.

- procesarea ciupercilor, care este planificata astfel incat sa se poata prelua productia de ciuperci de la producatorii carora li se livreaza compostul. 60% din ciupercile livrate  pe piata sunt in stare proaspata, vrac sau la caserola, 30% sunt deshidratate, iar restul sunt semiconservate in saramura, fie deshidratate si macinate sub forma de pudra de ciuperci.

La sfarsitul implementarii proiectului, capacitatea de productie de compost pentru ciuperci Pleurotus era de 20.000 tone pe an.


Sursa: Revista Bune Practici, RNDR, nr. 9, anul II, ianuarie 2015



Tags: fabrica de compostafacere cu ciuperciciuperci pleurotus

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.21 din 5 - 14 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]