Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri profitabile cu smochine - Cum se infiinteaza plantatiile de smochin

de Ideideafaceri.ro 26 Mai. 2012 8157
4.38 din 8 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pana acum nu s-a putut vorbi despre plantatii propriu-zise, cu exceptia micilor suprafete de la statiunile experimentale, astfel ca avem prea putine date in aceasta privinta.

Pentru plantatiile de smochin se aleg terenurile asezate pe coline si chiar pe dealuri cu inclinatie mai mare, cu buna expozitie spre sud sau sud-vest si pe cat posibil in zone adapostite natural si cu microclimat. Se poate planta si pe locurile plane, mai ridicate, bine insorite. Se vor evita partile joase ale vailor, unde brumele cad mai des.

Desi nu este pretentios fata de sol, totusi pe solurile revene, mijlocii si usoare si mai ales pe cele calde, smochinul da cele mai bune rezultate. In regiunile mai secetoase din sudul si estul tarii, se aleg terenurile care pot fi amenajate pentru irigat.

Daca se infiinteaza plantatii mari de tip industrial, prima si cea mai importanta lucrare este organizarea teritoriului (delimitarea parcelelor, trasarea drumurilor, zonelor de intoarcere, a perdelelor de protectie).

Pregatirea terenului comporta aceleasi lucrari de baza ca pentru orice alta plantatie pomicola. Sistemele de pichetare si distantele de plantare vor fi stabilite in functie de morfologia reliefului, de tipul plantatiei si de forma de conducere a pomilor.

Deoarece in conditiile din tara noastra, smochinii nu pot fi cultivati sub forma de pomi cu un singur trunchi, cu unele exceptii din sudul Banatului, forma de conducere a partii aeriene este cea de tufa, eventual de gard fructifer, forma aplatizata pentru a permite protejarea peste iarna.

Tufele fiind de talie mica se pot planta pana la distanta de 4x4 m, pe locuri plane si de 4x3 m terenurile in panta. Distantele din urma sunt suficiente si pentru gardurile fructifere. ...


>>>Cititi continuarea acestui capitol si toate informatiile necesare pentru cultivarea smochinelor in cadrul lucrarii "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic".


Tags: cultivarea smochinelorsmochinsmochineplantatiide smochin

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 5 - 8 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]