Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat costa infiintarea unei plantatii de salcie energetica

de Stanciu Ioana 16 Feb. 2017 7790
4.05 din 38 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Salcia energetica este una dintre cele mai populare culturi de plante energetice din Romania. Avantajul este ca poate fi plantata pe orice fel de soluri, avand rezistenta mare la variatii de temperatura si intemperii.

Cand vine vorba despre oportunitatile de afaceri din 2017, in topul celor mai profitabile culturi se afla si salcia energetica.

Prefera terenurile cu umiditate ridicata, insa rezista si in perioadele secetoase. Se recomanda plantarea in zonele care nu suporta alte culturi, precum zonele inundabile, spatiile compromise din jurul statiilor de epurare, zonele cu alunecari de teren etc.

Salcia energetica este o planta cu crestere rapida (circa 3-3,5 cm/zi). Intretinerea culturii este foarte simpla, o buna parte a lucrarilor fiind executata inainte si la inceputul vegetatiei: tratament cu ierbicid total, aratura adanca, dezinfectarea solului, plantarea si combaterea chimica si mecanica a buruienilor.

Perioada de viata a unei plantatii este de aproximativ 25-30 de ani. Dupa al doilea an, plantatia nu necesita interventii in afara de recoltare, ci doar, optional, aplicarea de ingrasaminte chimice pentru recolte mai mari.

Costurile infiintarii unui hectar de salcie energetica pot ajunge pana la 2.800 de euro. Se produc, in medie, 20 de tone de salcie maruntita uscata, obtinandu-se un profit de aproximativ 1000 de euro/ha (din al treilea an), deoarece cheltuielile din al doilea an scad la circa 300 euro/ha/an.

Piata de desfacere nu este o problema

Aceasta se poate utiliza sub forma de tocatura, brichete sau peleti folositi in centralele energetice pe baza de biomasa. Se mai utilizeaza cu succes in industria farmaceutica pentru aspirina, ca materie prima pentru alcool metilic, in industria hartiei.

Pe piata locala, o tona de salcie tocata se vinde cu 40-60 de euro (la o umiditate de circa 30%), dar profitul se poate tripla daca recolta merge la export. In Ungaria se vinde cu 90 de euro, in Austria cu 120 de euro, iar in Germania cu 140 de euro.
 
Una din cele mai extinse culturi de salcie energetica se afla in judetul Covasna. Domokos Arpad din localitatea Poian cultiva salcie energetica pe o suprafata de 65 de hectare. Antreprenorul sustine ca nicio alta cultura din cele pe care le-a experimentat pana acum, de la cele clasice pana la mac, menta si plante ornamentale, nu s-a dovedit a fi atat de rentabila precum aceasta.


Sursa: MADR, Publicatia tematica nr. 10, an II: Energii regenerabile in agricultura


Tags: salcie energeticaafacere in agriculturaplante energeticebiomasa

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.05 din 5 - 38 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]