Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa faci bani din cultura de lavanda? Povestea unei afaceri de succes

de Alina Constantinescu 29 Nov. 2016 5922
4.25 din 20 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lavanda este o planta aromatica foarte apreciata pentru calitatile sale terapeutice. Spre deosebire de culturile traditionale de la noi (porumb, grau sau floarea soarelui), cele de lavanda sunt mai usor de intretinut si pot genera un profit de cateva ori mai mare. Mai mult, in functie de modul de prelucrare, se pot obtine mai multe produse cum ar fi ulei, tinctura, otet.

Tara noastra are un potential remarcabil in ceea ce priveste cultura acestei plante, mai ales datorita conditiilor pedoclimatice.

In 2010, Anca Serpar a infiintat o cultura de lavanda in comuna Bontida, la 30 de km de Cluj-Napoca, beneficiind si de fonduri europene nerambursabile in valoare de 25.000 de euro, prin Masura 112 - „Instalarea tinerilor fermieri”. Desi nu avea experienta in domeniu, s-a documentat si a aflat ca exista 35 de specii cu peste 400 de varietati.

Potrivit antreprenoarei, pentru un hectar (10.000 mp) sunt necesari 20.000 de butasi de lavanda. Butatii de lavanda au fost plantati manual la 50 cm pe rand, cu un metru intre randuri.

Are peste 50 de varietati in total, lavanda alba, roz, mov deschis, inchis si multe altele. Asa se face ca din 1.000 de metri patrati de flori vandute scoate aproape 18.000 de dolari.

Lavanda nu este o planta pretentioasa, solul trebuie sa fie bine drenat.

"Cultivarea se face atat primavara, in lunile aprilie-mai, cat si toamna, in septembrie-octombrie. Prima inflorire este in luna iunie, a doua inflorire este progresiva, incepe in august si pana la primul inghet tot infloreste.

De ajutor suplimentar avem nevoie in luna iunie, cand infloreste toata lavanda odata si in decurs de 10 zile ea trebuie culeasa. Atunci apelam si la mana de lucru din sat care sa ne ajute la culesul florilor. In rest, suntem 5 persoane care reusim sa gestionam aceasta suprafata.

Un alt avantaj – lavanda infloreste inca din primul an. Luata pe specie – noi avem Lavandula Angustifolia. Din aceasta specie avem mai multe varietati, dintre care Blue Scent, Hidcote, Purple. Mai avem inca o specie, Lavandula X-Intermedia – varietatea Grosso", explica antreprenoarea.

Vinde butasi de lavanda, flori uscate si proaspete, cat si alte produse derivate din lavanda. Lavanda este folosita la buchetele de mireasa, pentru marturii, lumanari, ca decor pentru masa.

Iata povestea afacerii Lavanda by Lola:



Tags: afacere cu lavandacultura de lavandafonduri europeneprofit

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 5 - 20 voturi.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Idei de afaceri profitabile pe care le poti incepe cu maximum 1.000 de euro

de Alina Constantinescu
17 Apr 2018
A porni de la zero o afacere nu este o sarcina usoara, mai ales pentru cineva lipsit de experienta. O parte importanta a unei afaceri o reprezinta...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]