Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ferma de vaci: un antreprenor a gasit calea spre profit

de Marinache Paula 07 Apr. 2017 4067
3.63 din 8 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In satul Doaga, comuna Garoafa, judetul Vrancea, fermierul Petrica Azoitei a pus pe picioare o ferma de vaci de lapte cu fonduri europene. La ora actuala, ferma poate fi considerata una dintre cele mai moderne si competitive exploatatii de bovine din tara, comparabila din punct de vedere al performantelor cu ferme din alte tari ale Uniunii Europene.

In prezent, activitatea de productie a produselor lactate se afla pe un trend ascendent la nivel national, in special datorita cresterii exigentelor cu privire la calitatea produselor alimentare si cresterii consumului de produse autohtone in detrimentul produselor provenite din export.

Proiectul de modernizare a fermei a venit in completarea unor serii de investitii pe care antreprenorul le-a efectuat prin intermediul fondurilor nerambursabile inca din anul 2005. Cu ajutorul fondurilor europene accesate in anul 2009, s-a construit un adapost pentru vacile de lapte in stabulatie libera, mecanizat, caracterizat de aplicarea unor metode eficiente de crestere a bovinelor.

Totodata, ferma respecta cerintele nationale si europene privind protectia mediului, precum si normele din domeniul sanitar-veterinar.

Proiectul a presupus construirea unui grajd mecanizat pentru 350 de bovine, a unui drum de acces catre ferma, achizitionarea de echipamente si dotari necesare desfasurarii activitatii in cadrul fermei.

Constructia este moderna, realizata pe structura de lemn, cu sistem de ventilatie a aerului si sistem automat de curatare cu plug raclor. Grajdul are o cale de acces centrala, pe care poate intra o remorca tehnologica pentru furajarea animalelor, iar in stanga si dreapta caii de acces se afla boxele cu adapatori si ventilatoarele. Dejectiile sunt colectate intr-un sistem de canale si in lagune subterane, unde urmeaza a fi decantate pentru a fi folosite ulterior ca ingrasamant natural.

Constructia a fost dotata cu instalatie de climatizare si ventilatie, pentru asigurarea unei temperaturi tehnologice normale, care intretine un microclimat corespunzator pe tot parcursul anului, atunci cand ventilatia naturala nu este suficienta. Sistemul de adapare este capabil sa asigure repartizarea uniforma a cantitatii necesare de apa, printr-un flux stabil, dimensionat la numarul efectiv de bovine din unitate.

Laptele obtinut in cadrul fermei este distribuit catre unul dintre cei mai mari producatori de produse lactate din tara.

Instalatiile si echipamentele achizitionate permit desfasurarea procesului de exploatare si crestere a bovinelor in conditii optime, tehnologiile folosite conducand la obtinerea unor produse de calitate, la randamente sporite, in conditii de eficienta si productivitate a muncii crescute.

Petrica Azoitei spune ca productivitatea fermei a crescut cu aproximativ 30%, iar previziunile pentru viitor sunt favorabile.


Sursa: Revista "Bune Practici" Numarul 3, Anul II, Octombrie 2014, RNDR


Tags: ferma de vaciafacere in zootehnievaci de lapteafacere la tara

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.63 din 5 - 8 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara: cum sa deschizi un service auto cu fonduri europene

de Idei de afaceri
02 Oct 2017
Serviciile au fost si vor ramane intotdeauna tipul de activitate care nu presupune in mod obligatoriu existenta unor resurse materiale considerabile...

Afacere la tara cu fonduri europene: ferma de gaini ouatoare

de Alina Constantinescu
29 Aug 2017
Piata produselor ecologice este pe o traiectorie ascendenta. Tot mai multi consumatori sunt interesati de o alimentatie sanatoasa. Daca aveti un...

Afacere la tara cu investitie mica, rentabila si de viitor: cresterea prepelitelor

de Alina Constantinescu
01 Aug 2017
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

Afacere la tara cu fonduri europene: un clujean castiga bani frumosi din masuratori topografice

de Botezatu Razvan
26 Apr 2017
Orice persoana care doreste sa acceseze fonduri europene pentru initierea sau dezvoltarea unei afaceri in mediul rural trebuie sa dea dovada de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]