Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La doar 19 ani a inceput propria afacere. Astazi furnizeaza legume marilor retaileri din Romania

de Alina Constantinescu 16 Mai. 2017 6085
3.38 din 17 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In Romania, agricultura reprezinta un sector dinamic. Faptul ca din ce in ce mai multe magazine de produse ecologice isi deschid usile pentru cumparatori denota o crestere a cererii pe piata pentru astfel de produse. Provenind dintr-o familie cu experienta in domeniul legumiculturii si accesand fonduri europene, Alice Constantin a pus bazele propriei afaceri in localitatea Fierbinti-Targ din judetul Ialomita. Cu pasiune, pricepere si indrazneala a reusit sa isi transforme visul in realitate. Afacerea ei se numeste Alice in Tara Legumelor.

A accesat fonduri europene pentru afacerea sa in legumicultura

Parintii ei aveau experienta in sectorul agricol, asadar, si-a dorit sa continue traditia familiei si cu ajutorul fondurile europene disponibile prin "Masura 112- Instalarea tinerilor fermieri" a pus bazele afacerii sale in legumicultura.

"Mi-am dorit mult sa incep o afacere proprie in domeniu, iar cand am aflat ca exista si oportunitatea de a beneficia de bani europeni pentru a demara productia, nu am mai stat pe ganduri”, a povestit Alice.

A amorizat investitia initiala de 25.000 de euro in doi ani

Asadar, in anul 2009 a intocmit un plan de afaceri, iar in anul urmator a depus proiectul pentru obtinerea fondurilor europene.
"Daca faci totul corect si respecti planul de afaceri, nu sunt motive pentru a-ti respinge proiectul", spune Alice Constantin pentru publicatia Romania Rurala.

Investitia totala a fost de 50.000 de euro, jumatate din suma reprezentand fonduri europene. A folosit banii ca sa construiasca solarii, pentru irigatii, pentru seminte si productia efectiva a legumelor.

Pentru inceput a cultivat legume (rosii, castraveti, varza, ardei gras, ardei capia sau vinete) pe o suprafata de 5.2 ha (atat in spatii protejate cat si in camp), apoi a extins suprafata la 8 ha.

A reinvestit profitul în modernizarea serelor

In sezonul rece productia de legume se realizeaza in sere incalzite, incepand cu salata, apoi urmeaza castravetii si rosiile.

Pentru ca productia sa fie de calitate, un consultant recolteaza in permanenta probel ale solului. In urma analizelor se aplica fertilizanti organizi precum gunoiul de grajd si compostul dar si fertilizanti chimici.

Productia obtinuta de Alice ajunge pe rafturile marilor retaileri din Romania

Sub brandul "Tara Legumelor" a convins marile magazine cu produsele sale.

”A contat foarte mult ca la prima intalnire m-am dus pregatita cu un cos mare cu legumele pe care le produceam. Ceea ce se cauta este calitatea, dar si seriozitatea, siguranta ca vei livra cantitatile convenite si ca vei selectiona mereu produsele ca ele sa fie conforme cu standardele dorite de comerciant”, a explicat Alice.

Puterea de absorbtie a unui mare retailer este extrem de mare, uneori facand cu greu fata cererii. Tanara spune ca intotdeauna livreaza legume de cea mai buna calitate, productia care nu se incadreaza ajungand la fabrici.

”Am incercat sa conving si alti producatori de legume din zona Fierbinti sa ne asociem pentru a vinde cantitati mai mari, impreuna. Am avut neplacuta supriza sa descopar ca ceilalti nu au dorit o colaborare in acest sens, invocand mai ales ca ei vor sa isi vanda produsele cu banii pe loc. De la retailerul care imi cumpara mie legumele, banii imi vin in termen de 12 zile de la facturare. Nu sunt bani platiti pe loc, dar este un venit sigur, pe baza unui contract negociat la un pret rezonabil”, mai spune tanara fermiera.

Priceperea si reusitele ei au atras deja atentia furnizorilor de seminte si echipamente, care i-au propus sa testeze produsele lor.

Planuri de viitor

Acum, la varsta de 26 de ani, Alice Constantin isi doreste sa extinda suprafata serelor, care in acest moment este de 0.5 ha, deoarece acestea sunt cele mai profitabile si sa realizeze conversia la agricultura ecologica.


Publicatia Romania Rurala, RNDR, nr. 21, anul II, martie 2015


Tags: afacere cu legumecultivarea legumeloragricultura ecologica

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.38 din 5 - 17 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]