Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lonicera: o cultura mai putin cunoscuta in Romania, dar cu potential mare de dezvoltare

de Stanciu Ioana 16 Dec. 2020 8993
4.35 din 23 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lonicera albastra sau Lonicera Caerulea este un arbust foarte apreciat pentru fructele sale, care detin proprietati nutritive si terapeutice. Originar din Kamtchatka, Estul Siberiei, arbustul este foarte rezistent la ger si seceta si are o durata de viata de 30 de ani.

Planta a ajuns in atentia agricultorilor romani deoarece rodeste inaintea cireselor de mai, ceea ce inseamna un pret bun de vanzare. In plus, solurile si clima din tara noastra sunt perfecte pentru aceasta cultura. Constituie o buna alternativa pentru afinul de cultura pentru ca este mai rezistent si se adapteaza mai usor la majoritatea solurilor.

Fructele se consuma in stare proaspata sau congelata, sau sub forma de gem, suc, bauturi racoritoare, compoturi, etc. si se pot folosi ca si colorant in industria alimentara. Gustul este dulce-acrisorl, asemanator cu gustul afinului.

Prin continutul de seleniu, vitamina C, vitamina B previne imbatranirea prematura a pielii, combate raceala, intareste imunitatea, imbunatateste acuitatea vizuala. O dieta bogata in antioxidanti este importanta in prevenirea si tratarea multor boli si afectiuni. Rezultatele a numeroase studii confirma faptul ca fructele, gratie proprietatilor antiinflamatorii, previn diabetul, obezitatea, bolile de inima, ateroscleroza.

Infiintarea plantatiei se face cu butasi inradacinati si fortificati timp de un an. Nu este o cultura pretentioasa, arbustii fructifica in conditii de clima continentala cu veri toride (peste 35 grade) si ierni foarte friguroase (cu -40 grade Celsius ). Pentru buna dezvoltare, se cultiva in soluri bogate in hummus, cu un pH neutru spre acid. Fertilitatea solului trebuie sa fie ridicata astfel incat productia sa fie maxima.

Potrivit agronomilor, distanta de plantare intre randuri trebuie sa fie de 3.5 m si intre plante pe rand, 1.5 m.

Perioadele potrivite pentru plantare sunt primavara, la inceputul lunii martie, si toamna, la inceput de noiembrie.

Arbustii de lonicera nu sufera de boli si nu sunt atacati de insecte daunatoare in mod special, astfel ca nu au nevoie de tratamente deosebite. Asadar, acest lucru este un avantaj pentru agricultori, deoarece spre deosebire de alte culturi, costurile de intretinere sunt mult mai reduse.

In primii 3-4 ani sa se obtin doar 300-500 g fructe/planta, iar incepand din anul 7-10 se pot obtine chiar si 5 kg fructe/tufa. Recoltarea se poate face manual sau mecanizat.

Potrivit Agrointel, "productia medie este de 4.500 de kilograme la hectar si se realizeaza cu un cost de productie de 3,50 lei/kg daca se aplica o densitate de 1.905 plante/ha. Prin valorificarea productiei la un pret de piata intern estimat la 5 lei/kg, se realizeaza un profit anual net de 5.685 lei/hectar."



Tags: afacere cu loniceracultivare afin siberianafacere in agricultura

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.35 din 5 - 23 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]