Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere prospera cu bani europeni: cresterea albinelor

de Alina Constantinescu 14 Dec. 2017 3239
4.65 din 10 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru Romania, apicultura reprezinta un vector al cresterii economice prin polenizarea plantelor cultivate entomofile, o sursa de venit suplimentar pentru romanii din mediul rural si un factor de mentinere a biodiversitatii prin intermediul polenizarii florei spontane. De asemenea, cresterea albinelor este una dintre activitatile pentru care se pot obtine fonduri europene nerambursabile.

Apicultura se poate invata in cele mai mici detalii si poate deveni o afacere profitabila pentru persoanele care traiesc in mediul rural.

Mihai Catalin Giurgila din Targu-Frumos, judetul Iasi, are in prezent o afacere prospera in apicultura si ii invata si pe altii tainele cresterii albinelor. Tainele le-a invatat de la invatatorul din satul sau natal pe care obisnuia sa il ajute la treburile din gospodarie.

Astfel, a pornit de la 77 de familii de albine si a ajuns la 165 de familii. Pentru dezvoltarea afacerii a accesat fonduri europene, iar cu banii obtinuti a cumparat 5.000 mp, a infiintat o livada de pruni si meri.

Antreprenorul spune ca nu a fost usor sa acceseze fonduri europene, dar nu s-a lasat descurajat.

"Dupa ce am termina scoala mi-am luat un teren in arenda unde mi-am amplasat stupina. Cand am auzit ca se vor da fonduri europene am inceput sa facem demersuri ca sa le accesez. Era foarte greu la inceput pentru ca am fost in prima sau a doua sesiune si nu era nimic clar, nu stia ce se va intampla. Cand umblam cu dosarele de la primarie ma alungau ca nu imi da nimeni bani degeaba. Atunci nu m-am descurajat si am luptat impreuna cu un prieten de la Iasi, care este medic veterinar.", povesteste tanarul apicultor.

In prezent, tipul de stup folosit este de tip orizontal cu 18 rame, dar detine si 10 familii in stupi verticali.

"(...) Un stup bun trebuie sa dea cam 24 de kilograme de miere, daca este o familie buna. Daca te ocupi si cu colectarea polenului, a propolisului, sunt multe lucruri care aduc bani din apicultura, dar noi, cei care facem apicultura pastorala, ne axam foarte mult pe miere, produsul finit“, a precizat apicultorul.

Antreprenorul spune ca activitatea nu este atat de solicitanta, "in perioada de iarna nu sunt mari interventii intrucat albinele au nevoie de liniste. Nu trebuie deranjate, stresate (...)"



Sursa: Publicatia Romania Rurala, nr. 19, anul II, februarie 2015



Tags: cresterea albinelorfonduri europeneafacere apiculturaferma apicola

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.65 din 5 - 10 voturi.

Articole conexe

Cresterea albinelor: un apicultor roman dezvaluie secretul afacerii sale

de Alina Constantinescu
24 Ian 2018
Unul dintre sectoarele agriculturii cu cele mai vechi traditii este apicultura, in Romania existand conditii naturale favorabile acestei activitati...

Afacere la tara: cum sa deschizi un service auto cu fonduri europene

de Idei de afaceri
02 Oct 2017
Serviciile au fost si vor ramane intotdeauna tipul de activitate care nu presupune in mod obligatoriu existenta unor resurse materiale considerabile...

Afaceri la tara: cum sa infiintezi o livada de meri cu fonduri europene

de Alina Constantinescu
14 Sep 2017
Tot mai multi romani sunt interesati sa porneasca propria afacere si astfel isi indreapta atentia spre sectorul pomicol, si asta deoarece activitatea...

O antreprenoare din Vrancea a infiintat o ciupercarie cu fonduri europene

de Alina Constantinescu
12 Sep 2017
Avand in vedere cresterea cererii de ciuperci pe piata din Romania, Chiric Corina din comuna Vrancioaia, judetul Vrancea a accesat fonduri europene...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]