Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profit de durata din cultivarea fructelor de padure

de Marian Curelaru 30 Ian. 2014 10802
4.93 din 7 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cu banii agonisiti peste hotare si cu ajutorul unor granturi europene, un tanar de 20 de ani din Republica Moldova si-a deschis o afacere in satul de bastina. Satul sa munceasca la negru prin Rusia, Petru Gaina din Chitcanii Vechi, s-a documentat bine si a ales sa creasca coacaze si "iosta", fructe de padure provenite din incrucisarea coacazelor si agriselor, informeaza ziarul online "Timpul".

"Ideea de afaceri mi-a venit dupa ce am citit un articol despre cultivarea coacazelor", povesteste tanarul antreprenor. La inceput a fost greu pentru ca nu stia nimic nici despre plantatii, nici despre gestionarea unei afaceri, dar in trei ani de la demararea proiectului a obtinut deja si prima recolta de 500 kg de fructe de padure, pe care le-a vandut in pietele din capitala.

"A fost greu. A trebuit chiar sa sadesc de doua ori o bucata de pamant pentru ca o parte din butasi mi-au fost furati. Dar ne-am descurcat. Cand deschizi o afacere careia nu-i vezi un viitor, e greu sa reusesti. Trebuie sa crezi in ideea ta", subliniaza tanarul.

Pana in prezent, Petru Gaina a plantat 25 de ari cu coacaze, iar pe alti 17 ari creste iosta. A investit zeci de mii de lei bani proprii, dar a castigat si proiecte de microinvestitii. Numai butasii pe care i-a luat din Romania l-au costat 43.000 de lei moldovenesti (10.629 RON). Alti 16.000 de lei moldovenesti (3.955 RON), Petru i-a investit in utilaje pentru prelucrarea solului.

Desi investitia pe care a facut-o Petru este una de durata, deoarece coacazele si iosta rodesc inca 25 de ani de la plantare, capriciile naturii comporta riscul ca recolta sa fie compromisa, iar afacerea este pusa sub semnul incertitudinii. Astfel, pentru a-si proteja investitia si a asigura o recolta buna, tanarul fermier a aplicat la programul de granturi mici oferit de reprezentanta asociatiei obstesti "Hilfswerk Austria" din Moldova, finantat de UE. A primit un grant in valoare de 15 mii de euro cu care a procurat o plasa antigrindina care-i va proteja plantatiile nu doar de grindina, ci si de razele ultraviolete, de ingheturi si de insecte.

Recent, Petru Gaina a mai procurat 33 de ari de pamant pentru a planta coacaze rosii si agrise. "Vreau sa-mi largesc afacerea", spune ferm tanarul. La momentul acesta are un angajat permanent si alti cinci sezonieri, dar pe viitor preconizeaza sa mai angajeze cativa.

Aveti aici ghidul practic "Cultivarea arbustilor fructiferi" din Colectia Afaceri la Cheie, care va ghideaza in demararea unei afaceri de succes cu arbusti fructiferi: afine, agrise, catina, capsune, zmeura, mure, smochine, soc, coacaze, coarne si trandafiri de dulceata.


Tags: afaceriagriculturafructe de padurerepublica moldovacoacazeagriseiosta

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.93 din 5 - 7 voturi.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

De ce nu este recomandat un imprumut cu buletinul pentru demararea unei afaceri

de Ideideafaceri
26 Iul 2018
Exista numeroase institutii financiare nebancare in Romania care pot acorda un credit doar in baza actului de identitate. Un astfel de imprumut este...

Idei de afaceri profitabile pe care le poti incepe cu maximum 1.000 de euro

de Alina Constantinescu
17 Apr 2018
A porni de la zero o afacere nu este o sarcina usoara, mai ales pentru cineva lipsit de experienta. O parte importanta a unei afaceri o reprezinta...

Afaceri profitabile in 2018: realizarea de mobilier din tevi PVC

de Idei de afaceri
29 Mar 2018
Iata o afacere serioasa si profitabila pe care o puteti incepe cu doar cateva sute de lei: realizarea de mobilier din tevi PVC. Este o afacere care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]