Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cartoful mov, cea mai profitabila cultura agricola: veniturile depasesc 200.000 euro/ha

de Alina Constantinescu 28 Aug. 2017 5112
4.16 din 19 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Datorita calitatilor sale nutritive, culinare si tehnologice, cartoful mov a inceput sa capete o extindere deosebita in toata lumea. Acesta contine zeci de substante nutritive si poate inlocui cu succes alimentele de origine animaliera. Din acest motiv, cartoful incepe sa fie destul de cautat prin pietele agroalimentare, dar si prin magazine. Insa pentru ca acesta sa ajunga in vanzare e nevoie de multa munca.

Este important ca inainte de a cultiva cartofi mov sa intocmiti un plan de afaceri in care sa va evaluati capacitatile fizice si financiare.

Potrivit ghidului Afacerea anului: Cultivarea de cartofi mov, procesul de plantare nu este diferit fata de plantarea cartofilor obisnuiti. Este posibil ca soiul de cartofi mov sa produca mai putini tuberculi decat cel traditional de culoare alba.

Saparea terenului poate fi manuala sau automatizata, in functie de suprafata cultivata si alte numeroase motive. Dupa cum am spus, se elimina buruienile si pietrele de pe suprafata pe care se doreste plantarea, in plin soare, cu sol afanat si bun drenaj, primavara devreme.

Se raspandeste un strat de 5-7 centimetri de compost – diverse resturi organice si vegetale care au fost colectate de-a lungul timpului – pe fiecare rand plantat si se presara ingrasamant pe suprafata solului. Se amesteca compostul si ingrasamantul in sol la cel putin 15 centimetri adancime, se afana solul si se sparg toti bulgarii. Cu cat solul este mai bogat in substante nutritive si cu cat este mai compact, rezultatele o sa fie neasteptat de bune.

Dupa care se taie cartofii mov de samanta, care au fiecare cel putin un ochi, si se lasa neacoperiti timp de una sau doua zile, pana ce sectiunile se usuca usor pentru a preveni putrezirea.

Etapa urmatoare consta in saparea unui sant pe mijlocul fiecarui rand. Adancimea cuiburilor trebuie sa fie undeva intre 20 si 30 de centimetri si dupa ce sunt pusi cartofii de samanta, acestia trebuie acoperiti cu 10-15 centimetri de pamant. Dupa patru pana la sase saptamani, apar primele doua nivele de frunze care sa acopere din nou cu pamant – acest lucru dupa ce au fost trase toate buruienile.

Acest proces poate continua de mai multe ori, dar trebuie avut grija ca varful plantei sa fie in permanenta descoperit, iar bulbul – cartoful-samanta – sa nu fie acoperit mai mult de 30 de centimetri de pamant. Daca se planteaza mai multi bulbi la un cuib, acestia trebuie amplasati la cel putin 30 de centimentri distanta unul fata de celalalt. De asemenea, distanta intre randuri trebuie sa fie de aproximativ 60-90 de centimetri.

Pentru aceasta specie de cartofi, solul trebuie pastrat umed in permanenta. Cartoful mov trebuie sa aiba o sursa constanta de umezeala. Se iriga o data sau de doua ori pe saptamana atunci cand nu exista nicio precipitatie pentru a mentine solul umed in mod constant, dar nu imbibat.

„La 1000 de metri patrati este nevoie de 350 de kilograme de samanta, astfel ca, la un hectar, fermierii trebuie sa investeasca in 3.500 de kilograme. La un pret de 30 de lei/kilogram, costurile infiintarii ajung la 105.000 de lei, la care se adauga lucrarile specifice culturii de cartof, aproximativ 2.500 de lei. Banii vor fi insa recuperati inzecit. De la fiecare kilogram de samanta, fermierul obtine o recolta de circa 10-11 kilograme. Astfel, de pe un hectar, profitul poate depasi 200.000 de euro, cu conditia ca agricultorul sa gaseasca piata de desfacere la pret bun pentru toata productia.”, a explicat Gabi Sandu intr-un interviu pentru ideideafaceri.manager.ro.

Mai multe detalii despre aceasta afacere gasiti in Ghidul Afacerea anului: Cultivarea de cartofi mov >>


Tags: afacere cu cartofi movcultivare cartofi movafacere agricolaafacere la tara

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.16 din 5 - 19 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara: cum sa deschizi un service auto cu fonduri europene

de Idei de afaceri
02 Oct 2017
Serviciile au fost si vor ramane intotdeauna tipul de activitate care nu presupune in mod obligatoriu existenta unor resurse materiale considerabile...

Afacere la tara cu fonduri europene: ferma de gaini ouatoare

de Alina Constantinescu
29 Aug 2017
Piata produselor ecologice este pe o traiectorie ascendenta. Tot mai multi consumatori sunt interesati de o alimentatie sanatoasa. Daca aveti un...

Afacere la tara cu investitie mica, rentabila si de viitor: cresterea prepelitelor

de Alina Constantinescu
01 Aug 2017
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

Afacere la tara cu fonduri europene: un clujean castiga bani frumosi din masuratori topografice

de Botezatu Razvan
26 Apr 2017
Orice persoana care doreste sa acceseze fonduri europene pentru initierea sau dezvoltarea unei afaceri in mediul rural trebuie sa dea dovada de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]