Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea cartofului mov aduce profit de pana la 200.000 de euro

de Alexandra Popescu 08 Iul. 2014 9264
4.35 din 13 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cand vorbim despre cea mai profitabila cultura agricola, cartoful mov este fara indoiala in top. Este cea mai profitabila cultura pe suprafete mici si nu numai.

 
Cartoful mov nu este foarte cunoscut la noi in tara, cererea mare pentru acesta venind in special din vestul Europei. Leguma este foarte cautata pentru efectul sau anticancer si nu numai. Studiile arata ca este cea mai sanatoasa leguma. Culoarea cartofului este data de continutul ridicat de antocianina, substanta activa care se regaseste si in fructele de padure, recunoscuta pentru efectul anticancer. 
 
Cultivarea cartofului mov poate aduce profit pana la 200.000 de euro, insa soiul trebuie adaptat climei. Pentru a incepe cultivarea trebuie sa luam in calcul si costurile, care sunt destul de ridicate. La 1.000 de metri patrati este nevoie de 350 de kilograme de seminte, un hectar necesitand investirea a 3.500 de kilograme. Pretul unui kilogram de samanta de cartof mov este 30 de lei. Costurile infiintarii acestei culturi ajung pana la 23.000 de euro, la care se adauga si cele specifice lucrarilor de ingrijire, in valoare de 2.500 de lei. 
 
Doar 1 kilogram de samanta este suficient pentru a produce 10-11 kilograme de cartofi mov. Rezulta ca profitul pe un singur hectar cultivat ajunge la 200.000 de euro. Aici se poate ajunge doar daca agricultorul gaseste o piata de desfacere la un pret bun. 
 
Dezavantajul acestei culturi este faptul ca aceste legume pot fi vandalizate de hoti. Dar cartoful mov seamana foarte bine cu cel obisnuit, ceea ce reprezinta totusi un avantaj. Unul dintre cultivatorii cartofului mov sustine ca locul unde se afla cultura sa este tinut secret, tocmai pentru a nu fi pradat de hoti.
 
Acesta s-a apucat de cultivarea soiului de cartof mov in urma cu mai bine de sapte ani. Intr-un an a reusit sa obtina cateva kilograme de tuberculi a cate 4 soiuri si doar doua dintre acestea au fost aclimatizate. In Peru, cartofii mov sunt cultivati la 3.000 de metri altitdine, fiind foarte rezistenti secetelor, dar si manei. 
 
Gustul cartofului mov este mai puternic decat al celui obisnuit si poate fi folosit la piure, poate fi prajit, precum si combinat in alte moduri. Bucatarii folosesc adesea cartofii mov, in diverse feluri. 
 
Aveti, totusi, grija de unde cumparati aceste legume! Cartofii mov sunt destul de rari in Romania, iar cei care sustin ca ii comercializeaza in piete pacalesc, adeseori, cumparatorii.
 


Tags: afaceriafaceri agricolecartof movafaceri profitabileafaceri de succesafaceri cartof mov

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.35 din 5 - 13 voturi.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei ā€žcastiga intr-o luna cat altii in zeceā€, in Romania nu ai foarte multe variante...

De ce nu este recomandat un imprumut cu buletinul pentru demararea unei afaceri

de Ideideafaceri
26 Iul 2018
Exista numeroase institutii financiare nebancare in Romania care pot acorda un credit doar in baza actului de identitate. Un astfel de imprumut este...

Idei de afaceri profitabile pe care le poti incepe cu maximum 1.000 de euro

de Alina Constantinescu
17 Apr 2018
A porni de la zero o afacere nu este o sarcina usoara, mai ales pentru cineva lipsit de experienta. O parte importanta a unei afaceri o reprezinta...

Afaceri profitabile in 2018: realizarea de mobilier din tevi PVC

de Idei de afaceri
29 Mar 2018
Iata o afacere serioasa si profitabila pe care o puteti incepe cu doar cateva sute de lei: realizarea de mobilier din tevi PVC. Este o afacere care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]