Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de echinaceea: cum sa pornesti o afacere pe o suprafata mica de teren

de Alina Constantinescu 07 Nov. 2016 7290
4.11 din 32 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In sezonul rece, tot mai multi oameni au inceput sa ia cu asalt farmaciile. Schimbarile bruste de temperatura pot duce la gripe, raceli, infectii, reumatism. Echinaceea este o planta foarte valoroasa in sustinerea sistemului imunitar, ba chiar se regaseste in compozitia multor suplimente alimentare si produse cosmetice: geluri, creme hidratante, sapunuri, etc. Mai mult, poate fi administrata sub forma de tinctura sau ceai.

Asadar, echinaceea aduce profituri insemnate fermierilor care detin suprafete mici de teren agricol si se hotarasc sa o cultive. Potentialul afacerii este enorm, in conditiile in care planta uscata si maruntita se vinde cu 50 lei/kg! Cu o cerere in crestere, nu e de mirare ca fermierii romani sunt tot mai interesati de cultura de echinaceea.

In industrie se folosesc florile, tulpinile, dar si radacinile, ceea ce constituie un mare avantaj, fata de alte plante medicinale.

Acum 4 ani, Marian Bosneag din Craiova a inceput sa cultive echinaceea in gradina sa, pe o suprafata de 200 de metri patrati. Semintele le-a cumparat de la un producator francez, apoi s-a documentat despre cum isi poate produce singur material saditor pentru urmatoarele recolte.

Este o cultura bio usor de intretinut si ofera productii bune folosind fertilizatori traditionali. Planta medicinala se dezvolta bine un sol fertil, dar nisipos si are nevoie de irigare. Inaintre de plantare, terenul trebuie arat si discuit, pentru a permite radacinilor sa se fixeze in sol.

In spatele afacerii cu plante medicinale se afla multa pasiune, munca si determinare.

Perioada optima de semnata este sfarsitul lunii octombrie - inceputul lunii noiembrie, la o distanta de 50 cm intre randuri si 20 cm intre plante, deoarece au nevoie de spatiu pentru cresterea sub forma de tufa. Semintele de planteaza la 2 cm adancime.

 ”Am descoperit ca daca plantam semintele direct in pamant, aveam probleme si plantutele erau sufocate de alte ierburi. Asa ca acum fac rasaduri, pe care le plantez apoi in gradina. Fac toata munca singur pentru ca nu am gasit pe nimeni care sa vrea sa munceasca cot la cot cu mine”, explica Marian pentru Agrointel.

Un alt aspect important este recoltarea. Planta infloreste constant din iunie pana in august. Florescentele se culeg dupa ora 9 dimineata si pana spre dupa-amiaza. Dupa recoltare, planta se lasa la uscat si se marunteste, apoi se depoziteaza in spatii corespunzatoare.

Pe viitor, fermierul are de gand sa mareasca suprafata cultivata si sa obtina autorizatiile necesare pentru a ambala productia.



Tags: afacere cu plante medicinaleafacere cu echinaceeacultivare echinaceeaafacere in agricultura

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.11 din 5 - 32 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]