Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Doua decenii de idei de afaceri

de Banila Silviu Marian 11 Feb. 2013 2420
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Revista Idei de Afaceri implineste 20 de ani. Am decis sa folosesc in titlu o unitate de timp mai pretentioasa, denumita deceniu. Doua decenii de idei de afaceri. Wow! E tot ce pot spune, in conditiile in care generatia Facebook, referindu-ma la cea mai coapta, s-a nascut in anii 90.

Sa visezi ceea ce scrii. Sa scrii despre ceea ce visezi. De multe ori, ca jurnalisti de presa business si nu orice fel de presa, ci una care sa inspire, ne confruntam cu negativismul unor cititori care nu au indraznit inca sa viseze sau care au visat si au fost dezamagiti. Antreprenorii sunt insa antreprenori pentru ca stiu sa viseze. Nu am in spate vechimea distinsilor colegi de la Idei de Afaceri, dar in ultimii ani am invatat ceva foarte util: o revista cu profil economic trebuie scrisa pentru oamenii obisnuiti, nu pentru Donald Trump sau vreun economist de Nobel; o revista de afaceri are nevoie de un limbaj simplu, pe intelesul tuturor.

Tocmai de aceea, daca te abonezi la Idei de Afaceri, vei primi „moca” CD-ul „Biblia Antreprenorului. Primii pasi in afaceri”, in limita stocului disponibil. Dincolo de informatiile utile si bine sustinute, pe site-ul „ideideafaceri” si in paginile revistei cu acelasi nume vei gasi reteta succesului, aproape deconspirata.

De ce „deconspirata”? Pentru ca multi experti complica succesul, il transforma in ceva irealizabil, un film SF, descurajandu-i pe „muritori”. Dincolo de acest aspect, cititorii nostri au curajul aproape nebun de a deveni propriii lor sefi, o responsabilitate uriasa. Sa nu uitam ca lumea afacerilor este dura si „ofertele de nerefuzat” (vezi filmul „Nasul”...) sunt la tot pasul.

Idei de Afaceri este o revista economica, scrisa insa intr-o maniera total diferita de toate celelalte publicatii de profil”. E o afirmatie destul de curajoasa. Oare e adevarata? Va confirm ca da. Noi nu mintim „poporul cu televizorul”. Presa romaneasca de business este vasta si avem ce invata, de la unii colegi, dar de altii ne ferim. Nu ajunge sa stai de vorba cu un antreprenor celebru, care spune „am reusit!”, „am un Rolls Royce” si „imi petrec vacantele la Monte Carlo”. Imaginea reusitei este, intr-adevar, importanta, dar informatiile, unde sunt informatiile? Dupa cum stiti deja, revista „Idei de Afaceri” contine adevarate dosare de afaceri, bine structurate si detaliate. Toate acestea sunt expuse intr-o maniera optimista. Personal, nu imi place sa aud cum unii posibili antreprenori descurajati (si frustrati de sistem), spun ca „la noi nu se poate, degeaba scriem, degeaba expunem niste retete sigure ale succesului”...

Prin intermediul produselor CD ale site-ului „ideideafaceri”, am descoperit ca succesul este complex, dar in acelasi timp simplu. Poti obtine succesul cand nu esti mintit. Cand esti incurajat. Cand ti se spune ca „se poate si in Romania”. Fie ca vorbim despre deschiderea unei cafenele, cultivarea trandafirilor, un magazin online, cresterea viperelor pentru venin sau analiza minutioasa a greselilor antreprenorilor (astfel incat sa nu le repetam si noi!), informatia este redata intr-o nota optimista. De ce scriu pentru „ideideafaceri”? Pentru ca pot sa informez si sa inspir in acelasi timp. Nu sunt un „guru al business-ului”, un „Cristian Tudor Popescu” atotstiutor sau un „analist financiar ca Nouriel Roubini”, pentru ca am (si avem) cu totul alta misiune: aceea de a va ajuta sa dobanditi succesul in afaceri.

In Romania, de vina este mentalitatea din randul antreprenorilor. Sa va dau un exemplu. Candva, cumparatorul unui CD „Idei de Afaceri”, care isi dorea sa deschida o pensiune, mi-a „reprosat” (pe un ton bland), ca n-a reusit sa isi deschida locatia mult visata. El avea, de fapt, doua probleme. In primul rand, utilizase in mod gresit CD-ul si acesta nu mai putea fi accesat corespunzator cu ajutorul cdrom-ului din calculatorul sau... In al doilea rand, nimeni nu poate sa iti ofere o pensiune pe tava, gata facuta, doar prin intermediul unui CD. Noi suntem aici sa informam, sa oferim o perspectiva, sa inspiram, dar succesul depinde, in mare parte, de atitudinea antreprenorului respectiv. Daca va afisa inca de la inceput o atitudine ostila succesului, o mima pesimista, nu va atinge succesul.

Acesta e un caz izolat. Foarte multi antreprenori, „oameni, ca si noi”, ne-au multumit pentru informatii si inspiratie. Produsele „ideideafaceri” sunt ca o gura de aer proaspat, oferita de aceasta data „pe tava”, intr-un univers business romanesc dominat de sentimentul nereusitei.

In final, trebuie sa dezbat un alt aspect care mi se pare important. Vreau sa raspund la o intrebare simpla: Ce are „ideideafaceri” (si site-urile retelei „manager.ro”, in general) si altii n-au? Dupa cum stim, majoritatea presei din Romania se hraneste din cancan-uri ieftine si mizerabile. De aceea am ajuns unde suntem, in privinta educatiei... Sectiunile economice ale ziarelor online din Romania prefera sa dea vestile proaste in avans, sa genereze panica, sa spuna ca tot sistemul financiar s-a prabusit, ca antreprenorii nu mai au nicio sansa sa se dezvolte. De ce fac acest lucru? Pentru ca stirile negative sunt citite mai des decat cele pozitive. Oare?

Sa nu uitam ca site-urile retelei „manager.ro” se „bat” cot la cot cu publicatii importante. Aceasta este o dovada ca oamenii s-au trezit. In loc sa se lase manipulati de presa de business pesimista, care serveste anumite interese, antreprenorii migreaza spre noi. Ce primesc in schimb? Idei de afaceri. Inspiratie. Retete clare pentru succes. Practic, ar trebui sa ii intereseze mai mult sansele lor de a dobandi succesul, nu sa isi piarda timpul citind „fumigene de presa” (nu spun ca stirile sunt false, dar exista o evidenta afinitate editoriala pentru „vestile proaste”). Tocmai de aceea nu avem concurenta pe piata din Romania. Si asta ma face sa ma intreb, cu optimism... Unde vom fi peste inca 20 de ani?

Autor: Banila Silviu




Tags: idei de afaceriafaceriidei afacerirevista idei de afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

De ce nu este recomandat un imprumut cu buletinul pentru demararea unei afaceri

de Ideideafaceri
26 Iul 2018
Exista numeroase institutii financiare nebancare in Romania care pot acorda un credit doar in baza actului de identitate. Un astfel de imprumut este...

Idei de afaceri profitabile pe care le poti incepe cu maximum 1.000 de euro

de Alina Constantinescu
17 Apr 2018
A porni de la zero o afacere nu este o sarcina usoara, mai ales pentru cineva lipsit de experienta. O parte importanta a unei afaceri o reprezinta...

Afaceri profitabile in 2018: realizarea de mobilier din tevi PVC

de Idei de afaceri
29 Mar 2018
Iata o afacere serioasa si profitabila pe care o puteti incepe cu doar cateva sute de lei: realizarea de mobilier din tevi PVC. Este o afacere care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]