Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livada superintensiva de peri - afacerea unei familii din judetul Alba

de Idei de afaceri 09 Oct. 2017 7389
3.5 din 51 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dupa 13 ani de munca in Spania, Ionela si Petru Morar s-au intors in Romania pentru a-si indeplini visul, acela de a pune bazele unei afaceri in agricultura in satul Stauini, comuna Vintu de Jos, judetul Alba.

Intr-o vacanta, cand cei doi au venit in Romania, au vrut sa cumpere pere romanesti si nu au gasit si atunci s-au gandit sa se intoarca in tara sa realizeze proiectul unei exploatatii pomicole. "Nu mi s-a parut normal ca intr-o tara unde ai un teren asa de bun sa importi fructe din alte state", spune antreprenorul. Cu spirit antreprenoriat si pasiune pentru viata in mijlocul naturii, au inceput sa isi faca un plan pentru a-si indeplini visul. Cu banii stransi cu truda au reusit sa porneasca acasa ceea ce visau de multa vreme: o livada cu peri.

Ionela Morar isi aminteste ca s-au documentat foarte mult inainte de a face acest pas. Au cautat terenul la mica publicitate si au gasit unul in satul Stauini din Alba. Au achizitionat o casuta la tara si 20 de hectare, si apoi au facut o analiza a terenului care a aratat ca microclimatul este favorabil culturii de peri.

Familia Morar a spus ca investitia initiala a fost destul de mare, ridicandu-se la aproximativ 35.000 de euro/ha. In 2010 au accesat fonduri nerambursabile in valoare de 300.000 euro in cadrul PNDR 2007-2013.


Foto: pixabay.com
 
Pregatirea terenului a inceput in februarie 2011, iar materialul saditor, adus din Spania, a fost tinut in camere frigorifice, ceea ce i-a permis sadirea treptata a puietilor.

Costurile pentru infiintarea unei livezi, de multe ori prohibitive, sunt generate de preturile utilajelor necesare. Cu ajutorul fondurilor au achizitionat un tractor, o freza, o masina de stropit, o remorca de transport. Intr-o livada superintensiva, soiurile altoite pe portaltoi de vigoare mica au nevoie de irigare, deoarece acestea nu pot rezista la seceta prelungita. Pentru a preveni acest risc au construit si un sistem de irigare prin picurare si un bazin de apa cu o capacitate de 20.000 metri cubi.

Pe langa peri au plantatii de cires pe o suprafata de 6.5 ha, de piersic pe 3.5 ha, de alun pe 2 ha si de nuc pe 2 ha.

"In zona nu cunoastem alti fermieri care au plantatii superintensive", spune Ionela Morar.

Livada de peri se intinde pe 5.5 ha cu 5.700 pomi/hectar.

Prin reducerea distantelor intre pomi nu mai este nevoie de scari si platforme mecanice de recoltat. Se practica taierile la pom, ca sa se formeze coroana si rarirea fructelor, pentru a se asigura o productie relativ constanta in fiecare an. Toate acestea imbunatatesc semnificativ nu doar productia plantatiei, prin scaderea costurilor, ci si calitatea fructelor.

Cele mai mai riscuri tin de daunatori si de fenomenele de racire brusca a vremii.

Recolta este vanduta pe piata interna, unde exista cerere mare.

"Ne place foarte mult ceea ce facem, dar ne-am dat seama ca ar trebui sa incepem cu mai putin... (...) O plantatie de acest fel este o investitie pe termen lung. Pentru a reusi este nevoie de atentie la detalii si pasiune", le transmite Petru Morar fermierilor care vor sa initieze o astfel de afacere.

Pentru viitor, familia Morar isi doreste o extindere a suprafetei cultivate si accesarea banilor europeni pentru realizarea unui spatiu de depozitare si a unei linii de ambalare.


Sursa: Romania Rurala, RNDR, nr. 26, anul II, aprilie 2015


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: livada de perilivada superintensivaafaceri in agriculturapomi fructiferi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 5 - 51 voturi.

Articole conexe

Livada de pomi fructiferi: cum sa faci profit pe o suprafata de 4 hectare de teren

de Alina Constantinescu
06 Oct 2017
Viorel si Gheorghe Cigaran detin in Valeni, Dambovita, o livada de pomi fructiferi pe o suprafata de aproximativ 4 hectare. Pentru dezvoltarea...

Afacerea familiei tale: infiintarea unei livezi de pomi fructiferi

de Alina Constantinescu
05 Sep 2017
Afacerea cu fructe romanesti este tentanta pentru fermieri, mai ales ca o livada poate fi o sursa de profit pe suprafete mici de teren. Aveti teren...

Idei de afaceri in agricultura: uneltele de gradinarit pot aduce profit

de Idei de afaceri
14 Ian 2015
Terenurile mici vor fi lucrate doar cu utilaje mici si unelte de gradinarit. Astfel, tractoarele de capacitate redusa, motocositoarele sau combinele...

Idei de afaceri in 2012, afaceri in agricultura ecologica!

de Adela Simonescu
19 Mai 2012
Multe idei de afaceri in 2012 vin din domeniul agricol. Se pune din ce in ce mai mult accent pe agricultura si mai ales pe agricultura ecologica....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]