Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere profitabila in 2015 - uscarea fructelor, legumelor si ciupercilor

de Zenobia Badescu 30 Ian. 2015 9487
3.68 din 11 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

ing. Constantin Savu, specialist in inginerie tehnologica: Prin deshidratarea legumelor si a fructelor cu tehnologia detinuta de noi se asigura o securitate alimentara apropiata de produsele farmaceutice, intrucat se distrug complementar formele vegetative ale microorganismelor, se elimina apa si aerul din tesuturi, actiune prin care se mentine si chiar se accentueaza culoarea produselor finite, precum si fixarea vitaminei C in timpul proceselor ulterioare.

Idei de Afaceri: Foarte interesant ceea ce povestiti! Cum a fost primit de intreprinzatori echipamentul bazat pe aceasta tehnologie? In Romania, in afara? Din ce tari aveti cel mai bun raspuns in acest sens?

Constantin Savu: Din Romania avem sute de cereri atat pentru uscatoarele cu functionare in regim economic, cat si pentru utilaje complementare tehnologic.

Miraco nu a afisat un site in limba engleza de exemplu, astfel incat cerintele de afara sunt putine si ele vin din Republica Moldova si de la romanii din unele tari europene. Nu am afisat un asemenea site pentru ca nu suntem pregatiti pentru a trimite echipe in tarile europene si in unele tari din America Latina, pentru montarea utilajelor, pentru punerea lor in functiune, probe tehnologice si instruirea personalului operator.

Am fi dorit o productie de serie, dar pentru aceasta era nevoie de fonduri si de sprijinul statului, sprijin care a tot intarziat sa apara, desi Centrul de Cercetare si Proiectare Miraco l-a solicitat in mai multe randuri.
Daca am lua in calcul numarul uscatoarelor solicitate pentru piata interna putem aprecia ca punerea lor in functiune ar asigura un numar de cateva mii de locuri de munca, o crestere a suprafetelor cultivate cu legume de circa 50-60 de mii de hectare.

Solicitarile se refereau in cea mai mare parte la uscatoarele pentru legume si fructe, apoi la uscatoarele de cherestea de mai mica capacitate, apoi la tea de incarcare pe sarja) si daca am cobori capacitatea unui uscator la 25 kg/sarja, pretul nu ar fi cu mult diferit decat cel al uscatorului de 100 kg/sarja, pentru ca are aceleasi componente, aceeasi aparatura de control automat al regimului de uscare, aceeasi solutie de echipare.

Vedeti ca si la uscatoare problema este asemanatoare cu preturile de la incaltamintea sau hainele pentru copii si pentru adulti, ca nu difera prea mult in functie de dimensiuni.

Daca este vorba de un intreprinzator mai mic care nu are bani pentru achizitionarea uscatorului de 100 kg pe sarja, solutia este sa se asocieze cu 1-2 persoane si sa foloseasca impreuna uscatorul achiztionat. in principiu, uscatoarele de legume si fructe ar trebui sa aiba un grad de generare in teritoriul apropiat, precum cel al cazanelor pentru fabricarea bauturilor alcoolice din satele noastre.

Idei de Afaceri: Adevarat, asocierea este o solutie. Pentru ca am ajuns in acest punct si cu siguranta este unul de interes, va rog sa ne spuneti ceva despre preturi, ele sunt conforme cu proiectul, adica personalizate pentru fiecare client?

Constantin Savu: Sunt anumite capacitati de uscare tipizate, cum ar fi cele destinate legumelor, la 100, 250, 500 si 1.000 kg/sarja, pentru uscarea cherestelei, capacitate de 16 si 24 mc/sarja, care pot fi specializate sau mixte (cherestea si alternativ legume-fructe). Restul solicitarilor din industria chimica, farmaceutica si din alte domenii sunt acoperite cu proiecte si solutii de echipare unicat la nivel de prototip.

Preturile ar putea fi reduse cu 30% daca Miraco ar dispune de o linie de productie industriala, finantata, spre exemplu, din fondul de rezerva a statului. Trebuie sa avem in vedere ca, existenta unui uscator de 250 kg/ sarja inseamna 10-12 locuri de munca la activitatea de deshidratat legume-fructe si alte 10-12 locuri de munca la cultivarea legumelor, plecand de la rasadul timpuriu din sera pana la plantarea, intre tinerea culturilor in camp si apoi culegerea legumelor si fructelor din camp, ceea ce inseamna un grad de ocupare pentru o persoana de circa de 200 de zile pe an.

Idei de Afaceri: Strategia dumneavoastra nu s-a oprit aici, ci ati gandit un sistem complet, cu depozit, masini de maruntire si, eventual, ambalare in vid. Cam cat costa un astfel de proiect?

Constantin Savu: Este bine de retinut ca orice activitate industriala, pentru a fi profitabila, trebuie sa aiba dimensiuni economice si sa-si desfasoare activitatea in tot timpul anului (cel putin 230 de zile pe an), si nu sezoniera. Proiectele elaborate de noi pleaca de la un numar de 10-12 angajati si ajunge pana la 70-80 de angajati, iar devizul investitiei este cuprins intre 255.000 de euro si 2.200.000 euro, de unde rezulta ca investitia intr-un loc de munca pentru conservarea legumelor si fructelor este de circa 25.000 de euro.

Un uscator, oricat de mic ar fi, in afara de operatia de uscare propriu-zisa trebuie sa aiba in fata lui celelalte dispozitive si utilaje cu care se executa operatiile de spalare, depelare, curatare, decontaminare, operatia de taiat in forme diferite (cubulete, taitei, fidelute, placute, rondele), operatia de centrifugare pentru eliminarea apei libere, operatia de blansare (oparire). Numai asa se poate obtine un produs de buna calitate cu pastrarea tuturor calitatiilor organoleptice si cu mare cautare pe piata.


Tags: afacereafaceriafacere profitabilauscarea fructeloruscarea legumeloruscatormiraco

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.68 din 5 - 11 voturi.

Articole conexe

Doua afaceri sezoniere din care sa scoti un profit maxim pe litoral

de Idei de afaceri
08 Sep 2020
Daca si tu vrei sa oferi un corespondent in realitate expresiei „castiga intr-o luna cat altii in zece”, in Romania nu ai foarte multe variante...

Masinile devin o afacere din ce in ce mai profitabila

de Florin Amariei
15 Iul 2019
Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in mai cu 9,7%, serie bruta, fata de aceeasi luna a anului trecut. In...

Profita de un motor verificat pentru afacerea ta online!

de Florin Amariei
17 Oct 2018
Vanzarile pe Amazon sunt de ordinul miliardelor - in fiecare zi! Pe Amazon exista 304 milioane de conturi active, iar daca afacerea ta este...

Salvarea mediului inconjurator poate fi o afacere

de Florin Amariei
30 Sep 2019
Nu mai e nicio urma de indoiala ca traim intr-o perioada in care clima se schimba rapid. Putem, insa, sa incetinim aceasta schimbare si sa facem bani...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]