Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 IDEI DE AFACERI CONEXE PENTRU ANTREPRENORII DIN AGRICULTURA

de Ideideafaceri 30 Apr. 2018 23535
3.91 din 23 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O moara de faina integrala, o brutarie de paine pe vatra, o fabrica de brichete din paie, o ferma de porci. Toate aceste afaceri au in comun o singura cultura centrala, fie ca e vorba despre boabe, paie sau furaje.

În epoca tehnologiei, sa fii agricultor nu mai inseamna doar sa duci la bun sfarsit cu precizie de ceasornic muncile de primavara si pe cele de toamna si sa stai mereu cu teama ca o furtuna, gerul sau daunatorii iti vor distruge culturile. Antreprenorii de astazi cauta oportunitati si dincolo de terenurile agricole, iar cele mai bune idei sunt cele care le permit un nivel cat mai ridicat de auto-suficienta.


Un agricultor care cultiva grau pe cateva sute de hectare poate investi intr-o moara de faina, dar si intr-o brutarie sau intr-o ferma de porci. Mai intai trebuie sa stie insa ce soiuri de grau sunt potrivite pentru a face agricultura de performanta in conditiile climatice din Romania, cum scapa de daunatori sau cum se erbicideaza in conditii optime - cu alte cuvinte, totul despre cultura graului.


Aceste cunostinte nu garanteaza succesul in agricultura, dar ofera sanse mult mai mari pentru o productie performanta, la finalul anului. Pasul urmator pentru orice antreprenor din agricultura este sa-si aleaga urmatoarea afacere in care va investi, in functie de preferinte, dar si de bugetul pe care il are la dispozitie.


1. MOARA DE CEREALE PENTRU FAINA INTEGRALA


Costurile pentru o moara de cereale variaza in functie de calitate, capacitate si de scopul achizitiei. Una gospodareasca, suficienta pentru nevoile unei familii, costa de la cateva sute de lei in sus, in timp ce o linie de morarit industriala poate ajunge la jumatate de milion de lei.


O optiune ideala pentru un producator agricol care vrea sa se extinda pe piata eco este, insa, moara de cereale cu pietre. Spre deosebire de alte sisteme de macinat, acest tip de moara foloseste pietre speciale pentru a faramita boabele de grau sau de secara, fara a le supune unor temperaturi ridicate. Acesta este unul dintre principiile care stau la baza fainii integrale.


In ceea ce priveste capacitatea de productie, morile de cereale cu pietre aflate la vanzare in Romania pot macina de la 15 pana la 900 de kilograme de cereale pe ora, in functie de model. Preturile incep de la 2.500 de euro si pot ajunge pana la 10.000 de euro. Printre marcile de top care produc mori de cereale cu pietre sunt Tirol, SAMAP sau United Milling Systems.


Faina integrala, fie ca este de grau sau de secara, se gaseste in magazine la un pret dublu fata de faina alba si este la mare cautare datorita calitatilor sale medicale. E indicata in meniul celor care sufera de diabet, previne obezitatea si este ideala pentru persoanele care isi doresc o alimentatie echilibrata.


2. INVESTITIA INTR-O BRUTARIE


Productia proprie de faina integrala poate fi comercializata catre fabricile de panificatie, in magazine de desfacere cu profil eco, in marile lanturi de retail sau direct catre consumatori, printr-o platforma online. O idee buna de afacere este, insa, investitia intr-o brutarie proprie, care sa te ajute sa scoti produsele direct pe piata, fara intermediari.


Principalele cheltuieli sunt cu echipamentele: nu e suficient sa cumperi un cuptor de panificatie (al carui pret poate pleca de la 2.000 de euro), ai nevoie si de un malaxor, de un dospitor, de masini de modelat coca sau de feliat, fara sa mai vorbim de spatiul amenajat pentru productie si chiar de o autoutilitara pentru a transporta painea.


Costurile medii pentru instalarea unei linii de productie de 750 de paini pe zi sunt intre 20.000 si 25.000 de euro. Vestea buna este ca principala materie prima, faina, nu te va costa nimic daca provine din productia proprie de cereale, macinata la propria moara de faina.


3. FABRICA DE BRICHETE SI PELETI


O fabrica de peleti si brichete din paie are rolul de a transforma paiele rezultate in urma recoltei de cereale intr-un produs profitabil si ecologic, iar materia prima are costuri de productie aproape inexistente.


O linie completa de brichetare a paielor costa intre 20.000 si 30.000 de euro, in functie de producator. Pe langa paiele din cereale, linia de productie functioneaza si cu alte resturi de materie vegetala - frunze, vrejuri, fan sau panusi de porumb. Productia variaza, in functie de densitatea materiei prime folosite, intre 150 si 250 de kilograme de brichete pe ora.


Combustibilii de acest tip au cautare mare si pe piata: brichetele si peletii pot fi comercializati catre consumatorii casnici, pentru incalzirea locuintelor, sau catre alti intreprinzatori care detin instalatii mari de ardere, cum ar fi cuptoare de paine pe vatra.


Calitatea de ardere este mult superioara, pentru ca brichetele si peletii au o capacitate calorica mai ridicata fata de lemnul neprocesat si nici nu polueaza asa cum ar face folosirea altor combustibili, cum ar fi motorina sau gazul.

 

4. INVESTITIA INTR-O PRESA DE ULEI


O investitie potrivita pentru agricultorii care, pe langa grau, detin si culturi de floarea-soarelui sau de porumb, este investitia intr-o presa de ulei la rece. Pe piata din Romania, cererea pentru uleiurile bio este tot mai mare, iar o presa de ulei, chiar si una care nu are o capacitate industriala de productie, poate aduce un profit mai mare decat comercializarea productiei catre intermediari sau catre marile fabrici.


Presa de ulei va aduce venituri si agricultorilor care folosesc principiul rotatiei culturilor, pentru ca modelele existente pe piata nu extrag uleiul doar din floarea soarelui sau din porumb, ci si din semintele de leguminoase. Uleiul de dovleac, de exemplu, costa de la 70 de lei litrul, cantitate pentru care sunt necesare aproape 6 kilograme de seminte.


In cazul semintelor de floarea-soarelui sau de rapita, productia de la un hectar este suficienta pentru a obtine in jur de 200-300 de litri de ulei.


O presa de ulei de capacitate medie, cu o productie de 30-40 de litri de ulei brut pe ora, costa de la 5.000 de euro in sus, in functie de marca. Pe langa aceasta investitie, mai ai nevoie de recipiente si de o masina de imbuteliere. Una creata special pentru sticle de plastic pentru ulei costa intre 2.500 si 3.000 de lei.


5. FERMA DE PORCI


Pentru un agricultor care isi petrece aproape tot timpul pe camp, printre culturi, o ferma de porci poate fi o investitie la prima vedere nepotrivita. Insa o analiza mai atenta arata ca si in domeniul zootehnic exista un potential ridicat, mai ales cand realizezi ca recolta de cereale acopera si nevoile cu hrana ale animalelor din ferma.


Investitia intr-o ferma de porci este mult mai mica decat in celelalte idei de afaceri de mai sus. De fapt, principalele costuri nu sunt cele cu animalele, ci costurile cu amenajarea propriu-zisa a adaposturilor pentru porci. Ca sa poti cere un pret bun pentru ei, trebuie sa-i cresti in conditii optime: sa aiba suficient spatiu, sa-ti fie usor sa faci curatenie si sa fie cat mai feriti de boli.


Un purcel de sase saptamani costa, in acest moment, intre 200 si 350 de lei, dar trebuie sa-i cumperi de la producatori autorizati si sa te indrepti catre rasele de porci care sunt cele mai potrivite pentru ceea ce-ti doresti sa comercializezi.


Rasa Pietrain - la 7 luni, ating 80-90 de kilograme si dau un randament de 80%, potrivit inginerilor zootehnisti citati de agrointel.ro. O scroafa fata, in medie, 8-9 purcei.

Rasa Landrace este potrivita pentru crescatorii care se axeaza pe productia de carne - pana la varsta de 8 luni ajunge la 110-130 de kilograme.

Rasa Duroc este si ea printre cele mai prolifice atunci cand vine vorba de carne - un mascul atinge in jur de 250 de kilograme la maturitate, iar procentul de muschi este de peste 80% din carcasa.


In concluzie, un agricultor care detine cateva zeci sau sute de hectare cultivate cu grau poate sa construiasca in jurul acestei afaceri alte cateva, care ii vor spori profitul anual, mai ales pentru simplul fapt ca sunt interconectate. Cheia este, insa, folosirea unor soiuri de grau rezistente la intemperii si protejarea culturilor cu solutii eficiente de combatere a daunatorilor, altfel productia slaba va afecta si celelalte afaceri.


Vestile sunt, insa, tot mai bune pentru agricultori: in ultimii doi ani, culturile de grau au fost printre cele mai rentabile in Romania. Potrivit specialistilor citati de news.ro, recolta medie la hectar a depasit toate recordurile anterioare si in 2016, si in 2017.



Sursa: Shutterstock.com



Tags: presa de uleiproductiegrau

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.91 din 5 - 23 voturi.

Articole conexe

Afacere cu gaini Brahma - se cresc extrem de usor si dau o productie extraordinara de carne!

de Nita Alina
29 Oct 2020
O afacere cu gaini Brahma poate fi o idee foarte buna atunci cand aveti o casa la tara cu teren. Gainile din aceasta rasa sunt crescute pentru...

Un fermier din Braila a obtinut o productie record de sfecla de zahar: 100 de tone la hectar!

de Alina Constantinescu
31 Oct 2016
Agricultorii care au pariat in acest an pe cultura de sfecla de zahar au avut de castigat. Precipitatiile din acest an si tehnologia aplicata ca la...

Afaceri in zootehnie: Bani de la UE pentru reducerea productiei de lapte

19 Sep 2016
Avand in vedere prevederile Regulamentului delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de acordare a unor ajutoare pentru reducerea...

Afaceri cu capsuni - Plantarea de vara, momentul cel mai bun din punctul de vedere al productiei

de Cosmin Enescu
11 Aug 2020
Putini stiu acest lucru, deci iata o buna oportunitate de afaceri. Plantarea de vara este mai putin folosita, desi este momentul cel mai bun din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]