Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 sfaturi pentru plantarea de toamna a zmeurului

de Alina Constantinescu 19 Oct. 2016 4377
5 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cultivarea arbustilor fructiferi este una dintre afacerile cu potential mare in Romania. Astazi vorbim despre cultura de zmeur, care se infiinteaza de obicei toamna, dupa caderea frunzelor, se adapteaza foarte bine la conditiile climaterice din Romania iar plantarea nu presupune metode speciale.

Asadar, aceasta perioada este potrivita pentru o prindere buna a radacinilor in sol. Plantarea de primavara este mai putin eficienta pentru majoritatea speciilor, din punctul de vedere al procentului de fixare a radacinii in sol.

Marele avantaj este ca zmeurul intra pe rod din anul doi de la plantare si da productii mari, ceea ce are  ca rezultat recuperarea rapida a cheltuielilor de infiintare.

In functie de sol si de lucrarile de intretinere, o cultura de zmeur ofera productii rentabile timp de 8-10 ani.

Infiintarea plantatiilor de zmeur necesita o serie de lucrari in general comune speciilor pomicole, ca: alegerea terenului, pregatirea lui inainte de plantare, stabilirea distantelor de plantare, pichetarea terenului, alegerea soiurilor si plantarea propriu-zisa.  

La 30 de km de Bucuresti, Gabriel Achim detine o plantatie de zmeura si mure. Iata 5 secrete pe care le ofera antreprenorul cu privire la plantarea de toamna a zmeurului:

1. Este important ca materialul saditor sa se procure direct de la pepiniera sau din magazinele distribuitoare cu certificat de producator. Inainte sa achizitionati butasii este indicat sa cereti parera unui inginer agronom.

2. Zmeurul se dezvolta bine pe solurile bine drenate, bogate in materie organica. Nu se infiinteaza pe soluri reci si argiloase deoarece cultura va fi compromisa. Pe piata exista peste 20 de soiuri de zmeur, asadar soiurile cu inflorire mai tarzie sunt recomandate pentru zone racoroase, soiurile timpurii cu inflorire devreme fiind potrivite pentru zonele mai calduroase.

3. Trebuie stiut faptul ca cerealele paioase sau legumele timpurii, care se recolteaza in timpul verii, pot fi bune premergatoare pentru zmeur.

4. Pentru o plantare reusita terenul trebuie arat cat mai adanc si discuit de doua ori. Dupa plantarea de toamna, zmeura nu are nevoie de ingrijiri speciale.

5. De asemenea, este esential sa respectati distanta dintre randuri. La soiurile viguroase, cand se lucreaza cu un tractor mare distanta de plantare intre randuri este de 3m, iar daca se lucreaza cu un motocultor, de 2.5-2.8 m. Intre, plante, pe rand, distanta trebuie sa fie de 0.4-0.8 m.

Surse: agrointel.ro, pepinierelehida.ro


Tags: cultivarea zmeuruluiafacere de toamnacultura de toamnacultivarea arbustilor fructiferi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 4 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]