Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere de succes: cum sa infiintezi o cultura de trandafiri pentru dulceata

de Alina Constantinescu 06 Mar. 2018 10405
3.85 din 70 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Desi cultivarea trandafirilor presupune multa munca, activitatea se dovedeste a fi frumoasa si profitabila, tot mai multi fermieri gandindu-se sa inceapa o astfel de afacere. In stare proaspata, petalele se pot valorifica pentru obtinerea dulcetii de trandafiri, dar pot fi folosite si uscate sau procesate, in alte scopuri, cum ar fi pregatirea diferitelor leacuri, pentru infrumusetare, dar si pentru prepararea uleiului de trandafiri.

Chiar daca bulgarii se pot lauda cu o traditie de peste 350 de ani in cultivarea trandafirilor, fiind cel mai mare exportator de ulei de trandafir din lume, incetul cu incetul, aceasta afacere prinde contur si in Romania. Nu orice fel de soi de  trandafiri poate fi folosit pentru producerea dulceturilor, cel mai potrivit este Rosa Damascena.

Trandafirul de Damasc este foarte indragit pentru parfumul sau deosebit. Are o compozitie chimica complexa, substantele continute avand efect uimitor asupa sanatatii si frumusetii noastre.

In tara noastra, fermierii care au investit in cultura acestei plante deosebit de parfumate au avut de castigat, unii dintre ai apeland si la accesarea de fonduri europene. Au cumparat terenuri si masini agricole si chiar au patruns pe piata externa.

In localitatea Ucea de Sus, din judetul Brasov, un fermier si-a facut plantatie de trandafiri bio de Damasc, producand dulceata si sirop de trandafiri pe care o vinde in Austria si Australia.

Si in localitatea Cobadin, din judetul Constanta, exista o familie care, din pasiune, a inceput sa cultive trandafiri cu butasi adusi din Tunisia, urmand sa dezvolte o afacere in viitor.

Chiar si in Fagaras, trandafirii de dulceata se cultiva deja de cativa ani buni, iar afacerea este foarte profitabila, pentru ca exista o cerere mare din tara si mai ales din strainatate.

Nici  judetul  Mures nu este strain de cultura trandafirilor pentru dulceata, dar si pentru ceai.

Pentru infiintarea unei plantatii de trandafiri este nevoie de 6.000 de butasi la un hectar, iar terenul nu necesita pregatiri speciale inainte de plantare, in afara de arat si discuit.

Pentru plantarea butasilor, perioada optima este toamna, deoarece plantele intra in vegetatie. Butasii trebuie plantati in gropi cu o adancime de aproximativ 60 de centimetri, la o distanta intre randuri de 2,5 metri si de 1,2 metri intre plante. Investitia necesara pentru a infiinta o plantatie de trandafiri ecologici se recupereaza in circa trei ani.

Un hectar poate produce intre 2.000 si 5.000 kg de petale proaspete. Petalele de trandafiri au intrebuintari multiple.  

Foto:pixabay.com

Din petalele de trandafiri se obtin otetul de trandafiri, apa de trandafiri, dulceata, dar si siropuri, lichioruri, serbet si inghetata.

Pe langa folosirea trandafirului in scop gastronomic ori ca decor la diferite ceremonii, acesta este utilizat si in industria farmaceutica si cosmetica. Acestea extrag uleiul esential de trandafir, supranumit aurul lichid, pentru obtinerea parfumului de trandafir si elaborarea produselor cosmetice,  cu efecte astringente, antiseptice si antiinflamatoare.

Preparatele din trandafir, procesate in diferite moduri (infuzie, tincturi, sirop, etc.), sunt indicate pentru gripa, raceala, astm, bronsita. Mai mult, uleiul si apa de trandafiri sunt un remediu excelent pentru tenul uscat, ridat sau iritat.



Sursa: Publicatia Romania Rurala, RNDR, nr. 25, anul II, aprilie 2015


Tags: cultura de trandafiritrandafir de damascafacere cu trandafiriafacere agricola

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.85 din 5 - 70 voturi.

Articole conexe

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
21 Oct 2022
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

Idee de afacere agricola - Plantatie cu aluni

de Camelia Diaconu
27 Feb 2020
In prezent, o plantatie cu aluni reprezinta una dintre afacerile rentabile din mediul agricol din tara noastra, datorita investitiei minime care se...

Afacere agricola: recomandari pentru infiintarea unei culturi de ricin

de Idei de afaceri
09 Sep 2020
Ricinus communis, asa cum este cunoscut in lumea stiintifica, ofera perspective importante celor care vor sa puna bazele unei afaceri agricole....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]