Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole exotice - smochinii crescuti in gradina

de Teo Manole 19 Sep. 2014 4568
3.38 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Smochinul (Ficus carica) este o planta de origine subtropicala ce se cultiva in tara noastra, in gradinile amatorilor, in locuri adapostite si bine luminate, cu microclimat bland, sau acolo unde in cursul iernii poate fi protejat.

 
 
In primele ierni, smochinii trebuie sa fie protejati. Daca smochinul este foarte mic (pana intr-un metru), este o idee buna sa il lasi peste iarna intr-un spatiu protejat. Dupa ce depaseste acest stadiu, tulpina incepe sa se ingroase si s-a lignificat, il poti planta in pamant, toamna, acoperindu-l bine cu resturi vegetale si ingropand tulpina pana la jumatate cu pamant.
 
Nu folosi niciodata materiale din plastic cand il acoperi. Trage toate ramurile la mijloc, incercand sa le legi impreuna, cu o sfoara usoara, dar tare. Asigura-te ca sfoara si ramurile sunt complet uscate inainte de a-l acoperi. Acopera smochinul de jos pana sus cu o panza groasa de sac, prinzand panza sa nu cada.
 
Despacheteaza smochinul intr-o zi innorata la inceputul primaverii, dupa ultimul inghet. Daca ramurile si tulpina smochinului au inghețat pana la nivelul pamantului, chiar daca a fost acoperit, inseamna ca ai nevoie de un alt soi de smochin, smochin de munte. Nu te mai chinui cu acel smochin pentru ca nu este potrivit pentru regiunea ta, doar iți vei pierde timpul si in final vei fi dezamagit.

Intr-adevar, va da lastari noi din pamant acel smochin caruia i-au inghețat ramurile si tulpina, dar va fructifica greu, si smochinele nu vor reusi sa ajunga la coacere. Tu vrei unul caruia nu-i ingheața  ramurile si tulpina iarna. Acela va fi potrivit pentru regiunea ta.
 
Cel mai bun pamant pentru cultura smochinului
 
Pentru ca planta sa se simta in largul ei in noul ecosistem, aceasta necesite un substrat potrivit. In crescatoriile sudice, plantele pot suporta orice fel de pamant, caci conditiile climatice sunt optime. La noi, solul trebuie sa fie cat mai potrivit, pentru a compensa factorii lipsa. M ai ales pentru cultura in ghivece, alegerea solului potrivit este neaparat necesara.

Cel mai bun pamant pentru smochin este unul bogat in nutrienti si humus, care nu retine apa. Acest pamant poate fi obtinut chiar la noi acasa din urmatoarele componente:

1.  HUMUS (in latina: pamant) se formeaza in stratul superior prin descompunerea materiei organice. Este foarte nutritiv, retine apa si contine acid humic. Compostul contine foarte mult humus valoros. Pamantul bun de gradina contine, alaturi de nisip si lut, humus.

2.  Argila si lutul retin apa si substantele nutritive. Este necesara o cantitate mica din acestea .

3.  Nisipul, preferabil nisip de cuart (nisip de rau) imbunatateste permeabilitatea pamantului. Trebuie adaugat in cantitate mare pamantului care contine argila. Nisipul nu trebuie sa fie prea fin, ca sa se fluidizeze si sa iasa la suprafata.

Reteta pamantului optim pentru smochin:
4/8 compost bine fermentat sau balegar (humus), trecut prin sita;
1/8 lut;
1/8 argila;
2/8 nisip.
 
Roadele smochinului 
 
Smochinul fructifica la varsta de 2 - 3 ani. Chiar si atunci cand este ținut in container , unele soiuri de smochini fructifica si fructele ajung la coacere la varsta de 2 ani. Daca se doreste fructificare mai rapida la smochinul plantat in gradina, inainte de plantare se face o groapa patrata cat un hardau si se pun pereti din piatra pe margini si pietre mari la fund. Aceasta va stimula smochinul sa fructifice mai repede in loc sa-si extinda doar radacinile.
 


Tags: afaceriafaceri agricoleafacere exoticaagricolsmochincultivarea smochinuluismochinul de gradina

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.38 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Ministerul Economiei: Schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole

de Bianca Tila
04 Mai 2023
Ministerul Economiei pregateste o schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole, avand in vedere ca trebuie facuta separerea intre...

Investitii agricole. Suma initiala pentru cultivarea unui hectar de Schisandra

de Idei de afaceri
21 Apr 2023
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]