Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole profitabile - Cultivarea topinamburului (napul porcesc)

de Ideideafaceri.ro 03 Feb. 2012 10689
3.8 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Topinamburul se cultiva pentru tuberculii sai albi-violeti sau galbeni care se consuma cruzi, prajiti sau fierti in mancaruri diverse si mai cu seama in dietele pentru diabet.

Topinamburul este un produs foarte gustos, crocant, dulce, cu un gust care se aseamana anghinarei. Faptul ca majoritatea formelor existente au tuberculi cu deformatiuni, il fac greu de curatat, inconvenient esential in extinderea culturii. De retinut este faptul ca topinamburul isi realizeaza rezervele prin stocarea in tubercul a unui polifructosan specific, numit inulina ( 20% in tubercul).

Tubercului de topinambur este de asemenea bogat in minerale (Ca, Mg, K, P), vitamine, proteine, agenti specific( cholina, betaina, saponina, quercimetrina) si enzime ( inulinaza, proteinaza, invertaze, fosforilaze si fenolaze).

Inulina este un edulcorant care prin concentrarea sucului de topinambur poate fi folosit la indulcirea produselor destinate diabeticilor sau in dietele de slabire.

In prezent, exista printre nutritionisti si gastronomi un curent foarte favorabil consumului de topinambur in defavoarea cartofului sau in paralel cu acesta, facand din topinambur un produs la moda.

Specia este originara din America de Nord, de unde a fost adusa in Europa, in secolul al XVII-lea ( in tara noastra in secolul al XVIII-lea). Initial, a fost adus ca aliment pentru animale, precedand astfel cartoful furajer. Se cultiva sporadic in zona temperata, existand astazi preocupari pentru ameliorarea speciei si a tehnicilor de cultivare in vederea extinderii culturii.

>>Cititi continuarea acestui articol si toate informatiile pentru a va pune pe picioare o afacere profitabila in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic!


Tags: topinamburcultivarea topinamburuluilegume in sistem ecologicafaceri legumeafaceriafacere profitabila

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.8 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]