Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri in agricultura: cum pot sa beneficieze micii fermieri de fonduri europene

de Marinache Paula 07 Feb. 2017 3559
2.67 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) aminteste tuturor celor interesati ca se pot depune proiecte cu finantare europeana nerambursabila pentru stimularea comasarii terenurilor si pentru consolidarea exploatatiilor agricole prin submasura 6.5 "Schema pentru micii fermieri" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020).

Sesiunea de primire a proiectelor a fost lansata pentru prima oara pe 15 decembrie 2016 si are ca data limita de depunere ziua de 15 mai 2017, ora 16.00. Alocarea bugetara stabilita pentru sesiunea de depunere in curs aferenta submasurii (sM) 6.5 este de 112,33 milioane de euro.
    
Sprijinul public nerambursabil pentru beneficiarii sM 6.5 se acorda sub forma de plata anuala incepand cu anul semnarii Contractului de Finantare si pana la data de 31.12.2020. Valoarea sprijinului ajunge pana la 1.500 de euro/ an si reprezinta 120% din suma anuala pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I.

Beneficiarii eligibili in cadrul acestei submasuri sunt micii fermieri care au aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I, implementata prin APIA, si care doresc sa cedeze exploatatia agricola prin contract de arenda pe minim 20 de ani, prin contract de vanzare – cumparare sau prin act de donatie.

Prin submasura 6.5 se incurajeaza comasarea terenurilor agricole pentru cresterea productivitatii sectorului agricol. Consolidarea exploatatiilor agricole va permite accesul la finantari europene pentru investitii mai multor solicitanti si, totodata, va asigura un venit mai mare micilor fermieri care transfera exploatatia.
    
Cererile de Finantare se depun on-line pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.info. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului pe care il pot consulta pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR”, in pagina dedicata submasurii 6.5.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finantare acordata prin PNDR 2020 sunt micii fermieri ale caror exploatatii agricole indeplinesc conditiile din cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I si care au aplicat cel putin un an aceasta schema, conform Titlului V din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitantii (persoane fizice/ reprezentantii legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin sM 6.5 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:

- sa fie persoane fizice sau juridice romane;
- sa actioneze in nume propriu;
- sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare;
- sa fi aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I;
- sa detina integral in proprietate exploatatia (cel putin  terenurile sau terenurile si animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul
Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) ce urmeaza a fi transferata/care a fost transferata;
- sa se angajeze sa transfere definitiv/sa fi transferat definitiv catre alt fermier intreaga sa exploatatie (cel putin terenurile sau terenurile si animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) si drepturile de plata corespunzatoare;
- sa nu creeze conditii pentru a obtine in mod necuvenit un avantaj, in sensul prevederilor articolului 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in orice etapa de derulare a proiectului.

Pentru a putea primi sprijin in cadrul sM 6.5, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa fi aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I;
- sa detina/sa fi detinut in proprietate exploatatia ce urmeaza a fi transferata/a fost transferata;
- sa fi transferat/sa se angajeze sa transfere definitiv catre alt fermier intreaga sa exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare;
- contractul de transfer definitiv al terenului este incheiat pe durata minima de 20 de ani.

Stabilirea punctajului unei cereri de finantare eligibile se realizeaza in baza urmatoarelor principii/criterii de selectie:

- principiul dimensiunii fermei transferate, prin prioritizarea celor mai mari exploatatii  (maxim 30 puncte);
- principiul comasarii exploatatiilor (maxim 60 de puncte);   
- principiul potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate (maxim 5 puncte);     
- principiul dreptului real de proprietate (maxim 5 puncte).

Toate criteriile de eligibilitate si de selectie devin obligatorii pentru mentinerea sprijinului pe toata perioada de valabilitate a Contractului de Finantare.

Sprijinul public nerambursabil se acorda anual, incepand cu data transferului si pana la data de 31.12.2020 si reprezinta 120% din suma anuala calculata a sprijinului pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 euro/an, reprezentand 120% din suma maxima anuala calculata a sprijinului pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I).

De retinut faptul ca solicitantii care nu au primit sprijin de la APIA in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I si nu se regasesc in Anexa nr. 7 la Ghidul Solicitantului, respectiv care nu au prezentat o adeverinta APIA din care sa rezulte suma primita, nu pot accesa sM 6.5.

Sursa: AFIR


Tags: afaceri in agriculturafonduri europeneafaceri agricolesubmasura 6.5

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.67 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran

de Idei de afaceri
17 Nov 2023
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in...

Afaceri agricole profitabile. Cresterea prepelitelor japoneze

de Idei de afaceri
08 Iul 2022
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

Cele mai profitabile 10 idei de afaceri in agricultura

de Ideideafaceri.ro
07 Oct 2019
Vrei sa ai succes in agricultura in 2019? Iata 10 idei pe care le poti aplica pentru a-ti obtine profitul mult dorit! Daca dispui de cateva sute...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]