Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultorii mizeaza pe culturile de floarea soarelui!

de Adela Simonescu 24 Apr. 2012 4112
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii s-a semanat deja floarea soarelui pe mai mult de o treime din suprafetele destinate acestei culturi. Ministerul Agriculturii ofera informatii conform carora totalul suprafetelor destinate culturilor de floarea soarelui este egal cu cel din 2011. Neoficial, AGROROMANIA arata ca situatia reala scoate la iveala o suprafata de cca un milion de hectare, in contextul crizei rapitei.

Surse din cadrul MADR au afirmat pentru AGROROMANIA ca exista sanse ca aceasta suprafata sa fie puternic augumentata, mai ales pe fondul presiunilor depuse pe catre marii procesatori pe piata. Acestia vor fi obligati sa importe rapita sau sa achizitioneze cu precontract alte seminte oleaginoase, noteaza AGROROMANIA.

Conform sursei citate, un motiv intemeiat pentru care culturile de floarea soarelor vor capata din ce in ce mai mare interes in randul agricultorilor este cel legat de starea agrometeorologica foarte buna in prezent. Discutam despre o situatie imbucuratoare a rezervelor de apa din sol si se asteapta temeraturi normale sau peste medie.

De asemenea, un alt motiv pentru care se mizeaza pe culturile de floarea soarelui este cel legat de criza rapitei. Culturile compromise de rapita au adus spatiu suplimentar fermierilor, explica AGROROMANIA.

"Acestia nu au avut foarte multe optiuni dupa ce au intors brazda: in principal porumb sau floare. In situatia in care anul trecut Romania a inregistrat o productie foarte buna la porumb, este improbabila cresterea pretului la acest produs pe piata cerealelor", noteaza AGROROMANIA.

Mai mult, un alt semnal pentru sporirea interesului pentru culturile de floarea soarelui este cel dat de trendul ascendent in ceea ce priveste productia de anul trecut, productie de 1,86 milioane de tone. Aceasta productie este in crestere cu 48 de procente fata de productia realizata in anul 2010, productie de doar 1,26 milioane de tone.

Conform statitisticilor MADR si AGROROMANIA, la finalul lunii aprilie, pretul la floarea soarelui, in Romania, este de 350-400 de euro pe tona.

AGROROMANIA mai noteaza ca productia medie la hectar la floarea soarelui a fost de doua tone la hectar pentru anul 2011, in timp ce randamentul in 2010 a fost de 1,5 tone la hectar.


Tags: floarea soarelui 2012productie floarea soareluiculturi floarea soareluiagroromania

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]