Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bio-Romania sustine 'TVA Verde' pentru produsele agroalimentare romanesti

de Marian Curelaru 23 Apr. 2014 2536
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio-Romania" propune autoritatilor implementarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) denumita sugestiv "verde" pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului.

"Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului 'TVA Verde' in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, desi in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale", a declarat, luni, pentru Agerpres, presedintele Asociatiei "Bio-Romania", Marian Cioceanu. 
Acesta a subliniat ca sustine introducerea unei cote de TVA de 5% la carne, in conditiile in care saptamana trecuta patronatele din industria carnii au demarat o ampla campanie in acest sens, insa nu poate agrea o astfel de masura si in cazul mezelurilor, care au un continut ridicat de chimicale. 
"Sunt de acord si sustinem ca asociatie reducerea TVA la carne la 5% si chiar zero, daca este obtinuta in sistem ecologic, insa pentru mezeluri ne dorim introducerea unei taxe pe valoare adaugata direct proportionala cu continutul de chimicale folosit pentru obtinerea lor si chiar mentinerea cotei de 24% daca mezelurile continua sa fie obtinute dupa retetele actuale", a precizat Cioceanu. 
 
Potrivit Asociatiei Bio-Romania, concluziile unui recent studiu finantat de Uniunea Europeana privind dezvoltarea economica propuneau introducerea "TVA Verde", pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Aceasta taxare a valorii adaugate ar trebui sa tina seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile, precum si de durata de viata a produsului respectiv. 
"Asupra viitorului sistem economic mondial sunt multe dezbateri, insa se contureaza o viziune care a devenit absolut necesara, respectiv adaptarea economiei la evidentele schimbari climatice si reformarea modelului economic astfel incat mediul inconjurator sa fie afectat intr-o masura cat mai mica, iar rezultatul sa fie o reala dezvoltare economica durabila si sustenabila", precizeaza reprezentantii Bio-Romania. 
Importanta decuplarii poluarii mediului de cresterea economica este subliniata inclusiv de "Foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru dezvoltare", care este bazata pe utilizarea eficienta a resurselor si pe "Planul de actiune privind consumul si productia sustenabila". 
 
Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica — "Bio-Romania" este asociatia patronala a sectorului bio, fiind totodata principalul partener de dialog cu autoritatile statului, militand pentru dezvoltarea durabila a agriculturii si a spatiului rural romanesc, dar si pentru educarea, informarea si constientizarea consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice atat pentru sanatatea umana cat si pentru cea a naturii. 


Tags: agricultura ecologicatva verdebio-romaniapoluarea mediului

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cine va paria pe agricultura ecologica, in urmatorii ani va reusi sa atraga profituri de invidiat

de Alina Constantinescu
18 Mai 2017
Legumele produse in sistem de agricultura ecologica constituie o alternativa tot mai cautata, comparativ cu cele produse in sistem conventional, nu...

De ce sa incepeti o afacere in agricultura ecologica

de Stanciu Ioana
20 Ian 2017
Toate tehnicile din agricultura ecologica respecta si protejeaza natura, toate interventiile efectuate de om fiind favorabile mentinerii...

Afaceri bune in agricultura ecologica - pepenele galben

de Idei de afaceri
30 Iun 2016
Tentatia de a cultiva pepeni galbeni in conditii de agricultura ecologica este mare, dat fiind calitatile acestui fruct bine cunoscut si bine...

Alimentatia porcilor in sistem de agricultura ecologica

de Dragos Craciun
07 Mai 2015
Materiile prime pentru prepararea furajelor de origine vegetala cu care se furajeaza porcii pentru obtinerea de carne ecologica (in special rasele...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]