Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai bune rase de porci pentru o afacere profitabila

de Dragos Craciun 20 Mar. 2015 7561
3 din 7 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Clasificarea raselor de suine s-a facut dupa mai multe criterii, tinandu-se cont de originea acestora, de unele caractere de exterior, de gradul de ameliorare, de provenienta (pentru tara respectiva), de scopul preconizat in schemele de incrucisare etc.

Alegerea  rasei se face  in functie si de productia pe care doriti sa o obtineti. Dupa locul de formare, rasele sunt:

a) Locale - Stocli (Oltenia, Delta, Nordul Moldovei), Porcul de Bazna (Ardeal), Alb de Banat (Banat), Romanesc de carne (Buzau, Galati), Mangalita (Banat, Bihor, Tulcea), Porcul de Strei (Hunedoara);   

b) Importate - Marele Alb (toata tara), Alb Mijlociu (Banat), Alb German (nobil german – Banat, Transilvania), Berk (amelioreaza rasa Bazna si porcul de Strei), Marele Negru (Cornwall, Ardeal si Banat in crestere industriala), Rasa Landrace (toata tara), Duroc, Wessex, mai nou – porcul vietnamez.

Dupa raportul carne/grasime, in prezent exista 4 tipuri morfo-productive: de carne, pentru bacon, de grasime si mixt.

1. Tipul de porc de carne – are ca principale reprezentante rasele Marele Alb, Duroc, Hampshire si Pietrain, conform dr. ing. Nicolae Zeneci. Adaugam aici si rasa autohtona Alb de Rusetu.

2. Tipul de porc pentru bacon – are ca reprezentanta rasa Landrace si metisii acestei rase cu Marele Alb. Caracteristici importante: trunchi foarte alungit (mai ales in partea mijlocie), jamboane foarte bine dezvoltate, corp in forma de para, cu linia superioara dreapta si ascendenta antero-posterior.

Lungimea oblica a trunchiului este mai mare decat perimetrul toracic cu 20 – 25 cm. Au capul mic, coastele sunt lungi si indreptate spre inapoi, membrele scurte, scheletul fin si rezistent. Grasimea subcutana se depune sub forma unui strat uniform si subtire, ea fiind intrepatrunsa de fasii musculare, mai ales in regiunile costala si abdominala.

3. Tipul de porc pentru grasime existent in tara noastra este Mangalita. Acest tip are corpul scurt, larg si adanc, in forma “de butoi“ (perimetrul toracic este cu 5 – 10 cm mai mare decat lungimea oblica a trunchiului).

4. Tipul de porc productiv mixt este reprezentat de rasele Bazna, Negru de Strei, Alb de Banat. Are o astfel de conformatie corporala care ofera atat carne, cat si grasime. Trunchiul este mai scurt, mai larg si mai adanc decat la rasele de carne, astfel incat lungimea oblica a trunchiului are aproximativ aceleasi valori cu perimetrul toracic.

Membrele sunt mai scurte, suncile posterioare mai putin dezvoltate decat la tipul de carne, constitutia robusta, temperament vioi, rezistenta mare la conditiile de hranire, de intretinere si la boli.



Tags: afacereafacericresterea porcilorporcirase de porcisuine

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 5 - 7 voturi.

Articole conexe

Combaterea bolilor fungice in pomicultura: rolul crucial al fungicidelor

de Idei de afaceri
20 Mar 2024
In lumea pomiculturii, bolile fungice reprezinta o provocare semnificativa, afectand grav productia si calitatea fructelor. Combaterea acestor boli...

Stocarea si transportul laptelui in conditii de siguranta alimentara

de Idei de afaceri
14 Mar 2024
Industria laptelui este un sector vital in domeniul agroalimentar, jucand un rol crucial in alimentatia umana. Laptele este un aliment complex si...

Sfaturi pentru organizarea gradinii la trecerea dintre anotimpuri

de Idei de afaceri
06 Feb 2024
Esti pe punctul de a incepe o calatorie fascinanta prin tainele gradinii tale, acolo unde fiecare trecere dintre anotimpuri este un spectacol de...

FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei

de Bianca Tila
27 Sep 2023
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]