Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea fazanilor in microferme

de Cosmin Enescu 16 Sep. 2014 5218
3.33 din 6 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cresterea fazanilor in voliere este mult mai simpla decat cresterea in libertate (aceasta din urma nefiind accesibila oricui) si mai putin riscanta, mai ales in cazul populatiilor de tineret, care nu sunt astfel expuse riscurilor vietii in libertate.

In functie de scopul urmarit in aceasta afacere, se pot folosi voliere in serie destinate cresterii la scara mare (in scopul sacrificarii) sau custi mari pentru reproducatorii si fazanii destinati repopularii anumitor zone.
 
Volierele pentru fazani au anumite caracteristici specifice. In primul rand, inaltimea lor trebuie sa fie relativ redusa. Daca ele sunt inalte, pasarile vor avea tendinta sa zboare, lovindu-se cu capul de partea superioara a acestora. O inaltime de 1,5 m este suficienta, dar, in general, pentru a usura accesul personalului de ingrijire in interiorul adaposturilor, se prefera custile care au 1,8-2 m latime, 2-3 m latime si 5-6 m lungime.
 
In fiecare voliera se vor plasa 1 mascul si 4-5 femele. Prezenta a doi masculi in aceeasi cusca este riscanta, deoarece ei vor duce lupte furioase pentru suprematie intre fazani. Masculii sunt uneori agresivi si cu femelele, de aceea este recomandat sa se amenajeze adaposturi, in care femelele sa se poata refugia in cazul unui atac, sau sa se monteze traverse (eventual se pot planta arbusti sau braduti) care, de asemenea, sa ofere refugiu. Pentru izolarea batausilor se pot realiza si garduri mobile, care sa-i izoleze in cazul unui acces de furie.
 
Solul din fazanerie trebuie sa fie drenat si sa aiba o panta usoara, care sa usureze evacuarea apei de ploaie, caci fazanii nu suporta umiditatea. In acest scop, este bine ca terenul sa fie acoperit cu un strat de pietris, peste care sa se puna nisip de rau. Se va obtine astfel o porozitate crescuta a solului si un drenaj natural eficient.

In fiecare volier se va amenaja un adapost (un cotet) construit din caramida, care sa aiba si un mic spatiu in aer liber, inchis cu plasa de sarma cu ochiuri mici (pentru a evita accesul sobolanilor). In aceasta curticica, dar si in interiorul cotetului, se vor amplasa stinghii, montate la 1 m de sol.
 
Fazanii sunt pasari rezistente si nu au nevoie de amenajari suplimentare pentru vreme rea: cotetul este suficient. Pentru a proteja totusi volierele impotriva soarelui prea puternic si a vantului, se pot planta in jurul acestora arbusti si pomi cu coroana bogata.
 
In cazul cresterii fazanilor pe scara industriala, volierele vor avea dimensiuni mai reduse si vor fi plasata in asa-numitele baterii, care formeaza o fazanierie: custile vor avea 1,5-2 m latime si maxim 3 m lungime si vor fi construite in acelasi mod ca volierele descrise anterior. O alta solutie o constituie volierele mari, care trebuie sa indeplineasca si ele conditiile generale: sa existe un adapost confortabil, un spatiu deschis vast, solul sa fie bine drenat, inaltimea lor – redusa, iar plasa de sarma care formeaza peretii laterali sa fie suficient de deasa pentru a nu permite accesul sobolanilor. Numarul de fazani care se pot creste intr-o astfel de voliera, se obtine calculand cate 2 mp pentru fiecare exemplar. 
 
Pentru a reduce costurile de constructie se poate recurge la o solutie extrem de simpla si convenabila: pe terenul unde se vor creste fazanii se vor planta o serie de stalpi care sa sustina o plasa de corzi (asemanatoare navoadelor pescaresti), iar in interiorul incintei astfel formate se vor construi adaposturi fixe. O alta solutie consta in ridicarea unei imprejmuiri din plasa de sarma, intarite de stalpi metalici plasati din 2 in 2 m, peste care se va monta o plasa din material plastic sustinuta si ea de stalpi metalici (ansamblul va avea forma unui cort de circ).
 
In crescatoriile de fazani in care se practica reproducerea artificiala, este necesara constructia unor voliere speciale, cu dimensiuni de 2-3 m latime si 5-6 m lungime, destinate tineretului in varsta de 20 de zile. Adapostul fix trebuie sa fie bine protejat si incalzit (se poate utiliza un radiator sau o lampa cu infrarosii, dar si una cu gaz sau electrica, care trebuie suspendata in mijlocul incintei si a carei intensitate se va regla in functie de conditiile climaterice). Efectivele unei custi de acest tip se vor stabili calculand cate 4 pui pentru fiecare metru patrat al adapostului deschis si cate o duzina /mp pentru cotet. Pe masura ce puii de fazani cresc, ei vor fi transferati in coliviile pentru adulti.
 


Tags: cresterea fazanilorfazanimicrofermavoliereferma fazanifazanerie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 5 - 6 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara: cum se infiinteaza o crescatorie de fazani

de Alina Constantinescu
13 Feb 2018
Apreciati in mod deosebit pentru savoarea carnii si frumusetea penajului, cresterea fazanilor reprezinta o afacere cu reale oportunitati pentru...

Ferma de fazani. Ce trebuie sa stiti despre ouale de fazan

de Andreescu Sorin
20 Mai 2016
In primul rand, ferma de fazani e o afacere care poat fi demarata cu mai putin de 500 de euro! Iata cateva aspecte legate de cresterea fazanilor si...

Cresterea naturala a fazanilor. O pasare din ce in ce mai cautata

de Dragos Craciun
30 Dec 2015
Fazanul este o pasare cautata pentru carnea deosebit de gustoasa si sanatoasa. Nu mai departe decat in acest Craciun, carnea de fazan a avut un salt...

Microferma de curcani - o afacere agricola rentabila

de Marinache Horia Cristian
02 Sep 2015
Pentru multi fermieri, aceasta pasare este foarte rentabila, deoarece se investeste relativ putin intr-o crescatorie de curcani. Pentru a creste...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]