Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum a construit o tanara din Iasi o afacere apicola profitabila

de Alina Constantinescu 29 Aug. 2017 4245
3.25 din 6 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Uniunea Europeana este al doilea producator mondial de miere (dupa China), iar Romania joaca un rol important pe piata produselor apicole. Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins, in anul 2015 un varf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Claudia Irina Avram provine dintr-o veche familie de apicultori si are o experienta de aproape opt ani in domeniu. Pentru dezvoltarea unei ferme apicole, tanara antreprenoare a accesat fonduri europene prin Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri".

Pana sa depuna proiectul, a achizitionat terenul necesar, l-a amenajat, a cumparat stupi si i-a inmultit in decursul a cativa ani. In toata aceasta perioada, a inregistrat o crestere constanta a veniturilor obtinute din exploatarea stupinei, iar la momentul depunerii proiectului detinea in satul Goruni o exploatatie apicola formata din 112 familii de albine.

Titlul proiectului: Modernizare ferma apicola sat Goruni
Proiect finantat prin Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”
Beneficiar: Persoana Fizica Autorizata Irina Claudia Avram
Localizare: sat Goruni, comuna Tomesti, judetul Iasi
Buget total: 16.000 euro
Finantare nerambursabila: 16.000 euro
Cofinantare (contributia beneficiarului): 0 euro
Teme abordate: valorificarea potentialului agricol si/sau cresterea productivitatii
fermelor agricole, calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale

Prin acest proiect, antreprenoarea si-a propus ca dimensiunea economica a stupinei sa ajunga la 161 de familii de albine si sa achizitioneze utilaje si unelte apicole necesare modernizarii stupinei. Claudia Irina Avram a absolvit prin proiect si un curs de calificare in domeniul apicol. De asemenea, a participati si la un curs de contabilitate, organizat in mediul rural, in cadrul PNDR.

Banii obtinuti prin depunerea proiectului au fost intrebuintati pentru cumpararea a 49 de stupi, precum si a unor echipamente moderne: centrifuga, maturatoare de inox, ansamblu de filtrare si filtre. Prin tehnologia de ultima ora achizitionata se va imbunatati calitatea produselor obtinute si se va usura munca beneficiarului. Seriozitatea i-a permis sa-si formeze si o clientela constanta, un factor important de succes pentru o afacere de acest gen.

Conditiile minime pentru implementarea unui astfel de proiect sunt existenta unei stupine de minimum sase unitati de dimensiune  economica (UDE), existenta unei piete de desfacere pentru valorificarea mierii obtinute si efectuarea de studii de specialitate de catre personalul implicat. Toate conditiile erau indeplinite la momentul depunerii cererii de finantare.


Sursa: Revista Bune Practici, RNDR, nr. 22, anul II, iunie 2015


Tags: ferma apicolaafacere in apiculturastupi de albinecresterea albinelor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 5 - 6 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]