Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa faci bani din cultura de cartofi mov

de Alina Constantinescu 12 Oct. 2020 5663
3.87 din 23 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mai mult decat orice alt soi de cartofi, cartofii mov contin o cantitate extraordinara de antioxidanti. Culoarea cartofilor mov vine tocmai de la aceste substante puternice, care au aceleasi insusiri cu ale murelor, afinelor si ale altor fructe de culoare mov. Cartofii mov sunt de asemenea bogati in vitamine, fitochimicale sanatoase si calorii putine.

Cartoful este un aliment de care populatia este dependenta inca din cele mai vechi timpuri. In zilele noastre, cartoful beneficiaza de conditii optime de dezvoltare, tehnologie avansata si subventii substantiale.

Versatilitatea cartofului mov si usurinta de plantare si crestere face din acesta o alegere buna pentru orice cultura. Cheia pentru cultivarea cartofului cu succes o reprezinta pregatirea solului, ingrijirea plantei si alegerea celui mai bun timp pentru a planta semintele de cartofi.

Procesul de plantare a cartofilor mov nu este diferit fata de plantarea cartofilor obisnuiti. Este posibil ca soiul de cartofi mov sa produca mai putini tuberculi decat cel traditional de culoare alba.

Regula generala pentru culturile de cartofi este ca solul sa fie foarte bogat ln nutrienti, consistenta lui sa fie cat mai lejera – sa nu fie compactat, lutos – si un PH intre valorile de 4, 8 si 5,4 ar fi ideal.

La pregatirea terenului se administreaza si ingrasamintele organice si chimice. Folosirea dozelor mari, bine echilibrate din punctul de vedere al elementelor nutritive, reprezinta una din cele mai importante verigi tehnologice. Sistemul de fertilizare la cartof se stabileste tinand seama de productia planificata si consumul specific de elemente nutritive pentru realizarea acesteia.

Saparea terenului poate fi manuala sau automatizata, in functie de suprafata cultivata si alte numeroase motive. Se elimina buruienile si pietrele de pe suprafata pe care se doreste plantarea, cu sol afanat si bun drenaj, primavara devreme.

Plantele de cartofi au cea mai mare nevoie de apa la inflorire: in aceasta perioada, se cere o umiditate a solului de 85% din capacitatea capilara pentru apa.

Este important ca inainte de a initia o afacere in acest domeniu – cultivarea cartofilor mov – sa intocmiti un plan de afaceri in care sa va evaluati capacitatile fizice si financiare.

„Initial m-am gandit sa cultiv acesti cartofi pentru familia mea, stiind cat de buni sunt pentru sanatate. Apoi am inceput sa vand surplusul, cu precadere in zona de vest. Acolo oamenii sunt mai receptivi si mai atenti la sanatatea lor, iar acesti cartofi au calitati curative. Obtin productii destul de bune, peste media de productie a cartofilor obisnuiti. in jur de patru tone, si reusesc sa vand intreaga cantitate.
 
In fiecare an cumpar din strainatate seminte de cartofi de calitatea «elite». Eu vand generatia 1 de cartofi si, de aceea, pretul este poate mai mare decat la alte persoane ce comercializeaza astfel de cartofi. Si la unele supermarket-uri se vand astfel de cartofi, dar acolo se vand din generatia a doua, a treia sau chiar a patra. Acestea din urma sunt inferioare, degenerate. In plus, cei de la supermarket le aplica si niste tratamente impotriva incoltirii, ceea ce le altereaza din calitate.”, spune George P. din Iasi.




Tags: cultura de cartofi movafacere cu cartofi mov

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.87 din 5 - 23 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]