Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa faci bani dintr-o afacere cu vinuri. Povestea Cramei Garboiu

de Alina Constantinescu 24 Ian. 2018 4405
4.38 din 13 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Avem multe idei de afaceri pentru 2018 iar una dintre cele mai inspirate optiuni ramane ferma viticola. Viticultura este o activitate care dateaza in Romania din vremuri stravechi si are o mare importanta pentru economia nationala. Pe terenurile in panta, erodate, improprii altor culturi, vita de vie se cultiva foarte bine.

Un argument solid in vederea inceperii unei afaceri cu vinuri este nivelul de cerere care pare sa atinge cote ametitoare. Vinul de calitate devine un produs pe care se pune accent deosebit in ultimii ani.

De asemenea, de-a lungul timpului, vinurile romanesti au devenit renumite, datorita gustului de calitate, fapt care a plasat tara noastra, alaturi de Franta, Spania, Italia, Germania sau Portugalia, printre cei mai mari producatori si exportatori de vin.

Crama Garboiu, o afacere de familie infiintata in anul 2005, produce vinuri renumite prin unicitate si prin soiurile cultivate in podgorii cu o traditie cunoscuta de sute de ani.

Crama se afla in comuna Cotesti, caracterizata prin conditii climatice favorabile si un sol bogat in minerale, unic in partea de Sud-Est a Romaniei. Patrimoniul viticol al cramei  este format din soiuri de vita-de-vie autohtona, precum Sarba, Plavaie, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Feteasca Neagra si internationale cum ar fi Sauvignon Blanc, Riesling Italico, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir.


Foto: pixabay.com

Crama a fost construita in perioada 2005-2006, ca urmare a accesarii de fonduri SAPARD, pe aproximativ 250 de hectare de teren. In 2009 antreprenorul a accesat fonduri FEADR prin Masur 123, cu ajutorul carora crama a fost utilata conform ultimelor dotari din domeniul viticol, cu o linie tehnologica pentru procesarea strugurilor, doua prese, vinificatoare pentru fermentarea controlata a mustului, centrala si rezervoare de frig, un sistem de pasarele si utilaje pentru filtrarea si conditionarea vinului.

Cu ajutorul fondurilor europene, combinatul viticol a ajuns la o capacitate de stocare de peste 2.000.000 litri de vin, sectia de vinificatie primara putand prelua pana la 3.000 tone de struguri pe campanie de vinificatie.

Vinificatia primara cuprinde doua linii de procesare a strugurilor, una pentru struguri albi, cealalta pentru struguri rosii, si poate prelucra pana la 30-35 de tone de struguri pe ora.

De asemenea, liniile de prelucrare sunt automatizate, cee ace permite diminuarea numarului de angajati si cresterea calitatii produsului finit.


Foto: pixabay.com

Un rol important in desavarsirea calitatii il are sistemul de control al temperaturii, care ajuta mustul sa fermenteze la temperatura controlata si, bineinteles, la pastrarea vinului pana la imbuteliere, prin mantalele de racire care imbraca toate cele 137 de cisterne. La maturarea vinurilor se folosesc butoaie din stejar francez, canadian si caucazian. vinul se imbuteliaza numai la rece, in mediu steril, atat la sticla de 0.75/1.5 litri, cat si la bag, la 3/5/10/20 de litri.

In anul 2017 firma a mizat mai mult pe vanzarea vinurilor la sticla, in detrimentul ambalajelor de tip bag-in-box.

"Anul 2017 a fost un an al schimbarilor pentru Crama Girboiu. Inca din ianuarie ne-am propus adaptarea strategiei de vanzari si directionarea ei catre vanzarea de vin in sticla, in detrimentul ambalajelor de tip bag-in-box, care reprezinta peste 30% din totalul cifrei de afaceri", a expicat Livia Girboiu, executiv manager in cadrul Cramei Girboiu din Vrancea.

Asociatii firmei recunosc avantajele implementarii proiectelor cu ajutorul fondurilor europene, care i-au ajutat sa dezvolte unul dintre cele mai moderne combinate de vinificatie din Vrancea, insa au avut si nemultumiri legate de procedurile birocratice si punctajele obtinute la evaluarea proiectelor. Cu toate acestea, intentioneaza sa acceseze fonduri europene si prin PNDR 2014-2020, atfel incat sa poata intra in circuitul turistic.


Sursa: Bune Practici, RNDR, anul II, decembrie 2014, nr. 7


Tags: afacere cu vinuriferma viticolavita de viestruguri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 5 - 13 voturi.

Articole conexe

Cum sa iti protejezi afacerea cu vita de vie

de Idei de afaceri
06 Apr 2020
Calitatea recoltei de vita de vie este influentata de un cumul de factori, de la conditiile climatice si sol, pana la ingrijirea pe care o acorzi...

Afaceri agricole in Romania: Ferma viticola pentru un vin de calitate

de Matei Antonescu
18 Nov 2013
Ce mai merge in agricultura in Romania? Iata intrebarea care sta pe buzele tuturor celor care sunt sau nu implicati in agricultura. Chiar dorim sa...

Ferma viticola - Afacerea care sparge orice bariera de profitabilitate!

de Ilinca Dobrescu
21 Oct 2013
Ferma viticola reprezinta afacerea care imbogateste romanii care inteleg importanta si valoarea unui vin de calitate. Si mai ales atunci cand...

Afaceri cu vinuri de soi: Un nou soi de vita de vie romaneasca - Alb Aromat de Pietroasa!

de Matei Antonescu
15 Aug 2013
"Soiul este obtinut din Tamaioasa romaneasca, practic este o fecundare libera a soiului Tamaioasa romaneasca, a fost omologat ca soi distinct; ceea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]