Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de Afaceri: Una dintre afacerile anului 2011 - Cultivarea de legume BIO, in sistem de agricultura ecologica

de Stefan Lungu 26 Apr. 2011 4770
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agricultura ecologica s-a dezvoltat spectaculos in ultimele decenii, fiind un raspuns concret atat la problemele filozofilor ecologisti, cat si la pragmatismul agricultorilor si consumatorilor care doresc sa munceasca, sa se hraneasca si sa traiasca intr-un mediu sanatos. Bazandu-se pe asemenea principii, productia ecologica a devenit o afacere prospera care da mari satisfactii materiale si morale, atat producatorilor, cat si consumatorilor avizati.

Deteriorarea permanenta a mediului inconjurator a determinat o ampla miscare sociala si politica de combatere a acestui fenomen care se datoreaza, printre altele, si exceselor aparute in chimizarea agriculturii.

Foarte adesea, consumatorii asociaza chimizarea produselor agricole cu evolutia galopanta a unor boli (cum ar fi cancerul) sau cu poluarea peste limitele admise a apelor de suprafata si freatice.

Aceste efecte nedorite atrag atentia asupra pericolelor prezente, dar mai ales viitoare, atunci cand nu se vor mai putea gasi alternative nepoluante.

In ultimii 30-35 de ani, ca urmare a cresterii cererii de produse ecologice, a crescut si numarul producatorilor grupati in jurul unor organizatii interprofesionale, sindicale sau al unor mari retele de desfacere cu caiete de sarcini proprii.

In majoritatea tarilor producatoare exista organisme nationale care protejeaza si controleaza productia ecologica.

In anul 1972, s-a constituit la Versailles IFOAM – Federatia Internationala a Miscarilor de Agricultura Organica (International Federation of Organic Agriculture Mouvements) cu sediul in Germania, la Tholey-Theley, asociatie care grupeaza peste 600 de organizatii de agricultura ecologica din peste 140 de tari ale lumii.

IFOAM organizeaza manifestari internationale, congrese mondiale, targuri nationale si internationale de produse ecologice menite sa faciliteze contactele intre producatori si intre acestia si consumatori.

IFOAM a adoptat "Caietul de sarcini cadru", element de referinta deosebit de important in armonizarea internationala a miscarilor de agricultura ecologica.

Caietul de sarcini cuprinde principalele cerinte ce se impun pentru admiterea intr-o organizatie producatoare "bio", defineste si precizeaza obiectivele agriculturii ecologice, prezinta normele internationale minime obligatorii de productie, procesare si comercializare a produselor "bio".

Acesta reflecta, de altfel, conceptia actuala despre metodele de productie si transformare "bio".

Sarcinile prevazute in caiet nu sunt definitive, el este corectibil si, de asemenea, fiecare tara aderenta poate completa sau substitui unele prevederi ale acestuia.

Recunoasterea oficiala a agriculturii ecologice de catre Parlamentul European, a adus dupa sine si promovarea altor reglementari privind practicarea acesteia, dintre care fundamentala este Reglementarea CEE nr. 2092/1991, care, pe langa definirea obiectivului si a notiunilor de baza, reglementeaza si metodele de productie ecologica, vegetala si animala, precum si de procesare, comercializare si certificare a acestei productii.

In Romania, agricultura ecologica a fost legalizata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000, aprobata ca Legea nr. 38/2001, legislatie armonizata integral cu Reglementarile Comunitatii Europene.

Incepand cu anul 2007, Romania adopta integral reglementarile comunitare!


Tags: idei de afaceriagricultura ecologicaproduse ecologice

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Idei de afaceri cu plantatii - investitie mica, dar profit substantial

de Camelia Diaconu
25 Iun 2019
Ideile de afaceri agricole sunt, de regula, in topul ideilor de afaceri profitabile. De data aceasta venim cu cateva recomandari de idei de afaceri...

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

Doua idei de afaceri profitabile - cartofii mov si plantele medicinale

de Ideideafaceri.ro
15 Apr 2019
Cartofii mov si plantele medicinale pot fi doua afaceri excelente pentru persoane care au putin teren agricol disponibil pentru o investitie modica...

Cele mai profitabile 10 idei de afaceri in agricultura

de Ideideafaceri.ro
07 Oct 2019
Vrei sa ai succes in agricultura in 2019? Iata 10 idei pe care le poti aplica pentru a-ti obtine profitul mult dorit! Daca dispui de cateva sute...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]