Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Germania, producatorii bio sunt depasiti de cerere

de Marian Curelaru 13 Feb. 2014 3682
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In Germania, filiera bio nu mai ajunge sa satisfaca o cerere care a explodat. Rezultatul: o treime din produsele bio consumate este importata. Aceasta situatie economica este criticata de militantii ecologisti, care doresc ca guvernul sa investeasca mai putin in agro-industrie si mai mult in culturile bio, anunta MyEurop Info.

Noul ministru german al agriculturii, Hans-Peter Friedrich, a refuzat recent orice ajutor in plus pentru agricultura biologica si mai ales pentru crearea de spatii ecologice.

"Consumatorul este cel care decide in ultima instanta ce trebuie produs. Nu putem sa facem din unele segmente nise subventionate", a declarat el saptamana trecuta, criticand in fata omologilor sai europeni masurile Uniunii Europene destinate sa mentina suprafete in parloaga sau suprafete de pajisti permanente.

"Avem o obligatie morala de a produce, in mod peren, produse alimentare pe suprafetele pe care le detinem", a afirmat el, asigurand puternica Federatie a agricultorilor germani (DBV). "O utilizare productiva cu folosirea de ingrasaminte este necesara pentru ca orice alta solutie s-ar traduce prin scaderi ale veniturilor", a declarat satisfacut presedintele DBV, Joachim Rukwied.

Subventii: domeniul bio, lasat la coada

De inteles reactia ecologistilor, care au manifestat sambata la Berlin. Jan Plagge, presedintele Uniunii Sectorului Alimentar Biologic (BOLW), acuza absenta sustinerii guvernementale pentru micii agricultori si agricultura bio: "O exploatatie bio primeste 180 de euro subventie la hectar anual, fata de 2 000 de euro pentru o exploatatie traditionala. Ar trebui ca aceste ajutoare sa creasca la 300 de euro".

Pentru acest militant, absenta sprijinului pentru filiera bio explica stagnarea numarului de producatori in Germania, ca si a suprafetelor agricole bio, care n-au crescut decat cu 0,1% in 2012, in raport cu 2011. Ele nu reprezinta azi decat 6,3% din terenurile agricole ale tarii. El regreta imposibilitatea atingerii obiectivului fixat la inceputul anilor 2000 de guvernul Gerhard Schröder, acela de a consacra sectorului bio 20% din suprafetele agricole pana in 2010. In ritmul in care merg lucrurile, acest obiectiv nu va fi atins decat in 2078.

O treime din bio importata

Nemultumirea militantilor este cu atat mai mare cu cat cererea creste vertiginos. Conform unui studiu al guvernului federal, trei sferturi din germani cumpara bio, in mod regulat sau nu, indeosebi din supermarketuri si din magazinele de tip discount.

Acestea ofera deja aproape toate produse bio si participa in acelasi timp la reducerea preturilor. Cifra de afaceri a acestui sector a atins 7 miliarde de euro in 2012 si a cunoscut o crestere de 6% intr-un an.

Dar productia interna este in incapacitate de a raspunde cererii si, ironie a istoriei, importurile explodeaza in detrimentul unei productii locale mult mai putin poluante. Lapte danez, cartofi israelieni, faina romaneasca, in 2010, 30% din produsele bio erau importate, fata de doar 10% in 2001.



Tags: agricultura biogermaniacerere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Agricultura biodinamica, alternativa moderna a agriculturii traditionale

de Andrioae Ruxandra
18 Aug 2014
Esti fan al alimentatiei bio? Atunci ai putea fi interesat de cultivarea biodinamica, o oportunitate de afacere privita ca fiind alternativa ...

Companii chineze incep investitiile in agricultura BIO in Romania!

de Victor Oancea
09 Iun 2014
In Romania se vor incepe investitiile de catre reprezentantii Niro Investment Group in parteneriat cu grupul chinez Hua Yu Industrial Group....

Cererea de produse alimentare se va mari cu 60% in urmatorii 35 de ani

de Ilinca Dobrescu
03 Feb 2014
Pana in anul 2050, cerintele de hrana la nivel mondial vor spori cu 60 de procente, anunta Federatia europeana a fermierilor Copa Cogeca. In acest...

Zmeura si afinele din Harghita, la mare cerere in UE!

de Ilinca Dobrescu
18 Iul 2013
Cine spunea ca romanii nu stiu sa isi valorifice terenurile, cu siguranta se insela. Nu peste tot in tara, insa in numeroase locatii, romanii nostri...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]