Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintarea plantatiilor de mur

de Ideideafaceri.ro 22 Ian. 2012 15800
4.9 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

La infiintarea plantatiilor de mur se executa o serie de lucrari comune speciilor pomicole, ca: alegerea terenului, pregatirea lui inainte de plantare, stabilirea distantelor de plantare in functie de sistemele de cultura, pichetarea terenului, alegerea soiurilor si plantarea propriu-zisa.

Alegerea terenului pentru infiintarea unei plantatii de mur se face in stransa legatura cu cerintele speciei fata de factorii de mediu si de sol, evitandu-se pe cat posibil terenurile expuse vanturilor dominante, in special in perioada iernii.

Infiintarea plantatiilor se face la fel ca la zmeur, respectand aceeasi tehnologie de pregatire a terenului si aceleasi distante de plantare. Ca sisteme de cultura se practica mai mult cultura sustinuta pe spalier cu trei sarme duble, similar vitei de vie, unde inaltimea spalierului trebuie sa fie de circa 2 m.

Alegerea soiurilor. In cultura, se folosesc mai multe soiuri de mur, toate de provenienta straina, unele mai rezistente, altele mai putin rezistente la ger. Trebuie ales sortimentul cu multa atentie, in functie de zona de cultura, pentru a obtine  o productie constanta in timp si o plantatie longeviva.

Este necesar sa cunoastem mai bine soiurile de mur, apreciindu-le calitatea mult superioara fructelor din flora spontana si sa le extindem pe suprafete intinse.

Deoarece in cultura exista si soiuri autosterile (Rathbun, Mammut, Mc. Donald, Wilson, Premo, Rogers, Advance), pentru o buna legare a fructelor este bine sa se planteze mai multe soiuri in parcela. Distantele de plantare folosite sunt de 2,5 m  intre randuri si 0,5 m intre plante pe rand, ceea ce asigura un spatiu de nutritie suficient si o iluminare buna.

Plantarea propriu-zisa a murului se face in mod similar ca si la zmeur, respectand aceleasi verigi tehnologice de pregatire a terenului, a materialului saditor si de plantare efectiva.

>>>Aflati mai multe informatii utile pentru infiintarea unei culturi de mur!


Tags: plantatii de murcultivarea muruluisoiuri de murmurcultura murului

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

Care este investitia necesara pentru o afacere cu mure si zmeura

de Alina Constantinescu
12 Iul 2017
Gabriel Achim, fost student la Facultatea de Agronomie, a infiintat in urma cu patru ani o plantatie de zmeura si mure in judetul Calarasi. A...

O familie din Ocna Mures face profit din 3 culturi: salvie, lavanda si galbenele

de Alina Constantinescu
19 Iun 2017
Romania se situeaza pe primul loc in Europa din punct de vedere al biodiversitatii si detine una dintre resursele cele mai bogate de terenuri si, mai...

Cultivarea murelor: un antreprenor din judetul Arges are venituri de 50.000 de euro pe an

de Alina Constantinescu
14 Oct 2016
Cultivarea murelor este o activitate profitabila pentru fermieri deoarece exista cerere atat pe piata interna cat si peste hotare. Murele sunt foarte...

Armurariu pentru Austria - afacere agricola profitabila si fara concurenta

de Marinache Horia Cristian
28 Oct 2015
In Botosani se cultiva armurariul, care arata ca o intindere de "boscheti". Din aceste seminte se extrage insa similarina, un ingredient minune in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]