Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucrarile solului pentru cultivarea legumelor

de Ideideafaceri.ro 09 Sep. 2011 3639
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Este esential ca lucrarile de baza ale solului sa se realizeze toamna, pentru ca umezeala si ingheturile de iarna sa refaca structura naturala a solului. O buna lucrare a solului este un element fundamental in reusita agriculturii ecologice. Pentru interventiile asupra solului, trebuie evitate momentele cu exces de umiditate sau cu seceta excesiva. Iata cateva principii pe care trebuie sa le respectati:

1.    Materia organiza proaspata (compost, ingrasamant verde sau reziduuri de cultura) nu se incorporeaza in sol. Acesta ramane la suprafata sau se incorporeaza artificial realizandu-se o „compostare de suprafata” care favorizeaza descompunerea aeroba si care, in functie de perioada si de natura produselor in cauza, poate dura 3-4 saptamani.

2.    Aratura, mai cu seama cea adansa si cu rasturnarea brazdei, este defavorabila vietii microbiene din sol, ducand in profunzime stratul superficial al solului care este, de fapt, mediul cel mai activ pentru microorgansimele aerobe.

3.    Lucrarea de baza a solului se efectueaza toamna, dupa compostarea la suprafata a resturilor vegetale si a ingrasamintelor organice. Afanarea solului se realizeaza cu rotosapa la 18-20 cm, fara rasturnarea completa a brazdei sau cu un plug fara cormana, are permite o buna aerisire a stratului arabil de sol, fara a modifica stratificatia naturala.

4.    La intervale de 5-7 ani este bine sa se faca si un subsolaj, mai ales in terenurile agricole argiloase, care au fost supuse unor excese de umiditate sau tasarii.

5.    Lucrarile solului permit si o eficienta combatere a buruienilor din culturi. Lucrarile de afanare din timpul perioadei de vegetatie, executate manual sau mesanic ( cu cultivatoare sau freze) duc la distrugerea buruienilor atunci cand momentele de executie au fost bine alese.

6.    Pentru mentinerea solului intr-o stare optima, importanta este prezenta in asolament a solelor cu leguminoase anuale si perene, cu cereale si pasuni artificiale, specii al caror sistem radicular contribuie in mod eficace la imbunatatirea calitatilor fizice si microbiologice ale acestuia.

Cititi acum continuarea si informatii specializate complete in ghidul realizat de experti din domeniul culturilor de legume!




Tags: cultivarea legumelorlucrarile soluluisol legumeleguminoase

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Afacere la tara cu investitie minima: cultivarea legumelor in sistem ecologic

de Alina Constantinescu
17 Iul 2020
Legumele si fructele pe care le consumam zilnic, aduse din import, contin substante toxice extrem de periculoase pentru sanatatea familiei....

Afacere in agricultura: cultivarea legumelor in solar

de Alina Constantinescu
30 Sep 2016
Din dorinta de a manca sanatos, acum trei ani Ovidiu Preotu s-a gandit sa cultive legume in sistem ecologic (ceapa, ridichi, salata). La inceput le-a...

Cultivarea legumelor in sistem ecologic - Cultivarea usturoiului

de Ideideafaceri.ro
16 Feb 2012
Usturoiul se consuma atat ca planta tanara - frunze, tulpina falsa si bulb - inainte de formarea capatanii propriu zise (stufat), cat si ca bulb...

Cultivarea legumelor in sistem ecologic - Cultivarea prazului

de Ideideafaceri.ro
12 Feb 2012
Prazul se cultiva pentru bulbul si tulpina sa falsa, consumate frecvent in stare proaspata. Este o leguma in general dietetica. In afara calitatilor...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]