Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O planta preferata de albine - facelia. Mierea obtinuta, una dintre cele mai fine

de Marinache Horia Cristian 20 Aug. 2015 7895
4.32 din 19 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Exista si plante melifere special cultivate pentru apicultura, dar care au fiecare o valoare si in alte sectoare. Spre exemplu facelia este o foarte buna planta furajera, care din pacate este mult prea putin exploatata la noi in tara.

Mierea obtinuta de la facelia este una dintre cele mai fine, de o calitate excelenta si cu o aroma deosebita, foarte apreciata de cunoscatori. In stare cristalizata se aseamana cu un serbet alb, foarte fin.

Este chiar o tendinta in acest sens cand tot mai multi apicultori isi cultiva facelia pentru a avea parte de un cules de calitate. Daca dorim formarea unei baze melifere proprii, situata in imediata apropiere a stupinei, trebuie sa fim preocupati in permanenta de cultura plantelor tipic melifere.

Cresterea albinelor. Ghidul apicultorului de succes

Facelia - valoarea melifera de necontestat

Valoarea melifera este de necontestat, daca sunt conditii meteorologice si factorii pedo-climatici sunt favorabili cantitatea de nectar se incadreaza intre 1-4.5 mg rezultand productii foarte bune de 600 sau chiar 1000 kg pe un hectar. In conditii mai putin prielnice se inregistreaza cam 300-60 kg pe hectar.

Facelia se poate semana fie in cultura pura in lotul apicol, in acest caz necesitand un teren special afectat ei, fie in combinatie cu plante de interes apicol sau furajer, ceea ce este mai indicat pentru folosirea economica a terenului dintr-o gospodarie.

Se poate cultiva si sub planta protectoare, adica in amestec cu cerealele de toamna sau primavara. Dupa recoltarea plantei protectoare (de exemplu, orzul de toamna), facelia creste si se dezvolta, oferind un cules important in a doua parte a verii si inceputul toamnei.

Facelia (Phacelia tanacetifolia), face parte din familia Hidrofilacee, aceasta familie apartine florei Americii, planta care in zona ei de origine creste si spontan.

Facelia poate valorifica cu succes terenurile pe care, de obicei, primavara balteste apa si care, din aceasta cauza, nu se pot lucra decat tarziu, dupa uscarea lor.

Pe aceste terenuri, facelia se poate semana fie toamna tarziu, cand solul este mai uscat, fie catre sfarsitul iernii, in februarie, pe zapada, inainte de inceperea dezghetului.

Pentru a asigura un cules continuu peste vara, semintele de facelia se seamana succesiv in cursul lunilor iunie-iulie, in mai multe etape, la un interval de 6-12 zile, pe suprafete diferite.

Aceasta metoda da rezultate foarte bune daca insamantarile coincid cu o vreme ploioasa, in schimb daca timpul este secetos germinatia semintelor poate sa intarzie si pana la 2 saptamani sau samanta sa nu rasara deloc.

O masura noua si de viitor este cultivarea leguminoaselor in amestec cu facelia; acestea se influenteaza reciproc, imbogatind terenul cu azot si contribuind la dezvoltarea faceliei. Cultura faceliei in plantatiile cu pomi si vita-de-vie, pe intervalul dintre randuri, poate fi extinsa pe scara mai larga.

Informatii selectate din Cresterea albinelor. Ghidul apicultorului de succes


Tags: apiculturaapicolfaceliacultura de faceliaplante meliferemiere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.32 din 5 - 19 voturi.

Articole conexe

Apicultura: O afacere nobila si profitabila

de Idei de afaceri
23 Nov 2022
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot...

Cum a construit o tanara din Iasi o afacere apicola profitabila

de Alina Constantinescu
29 Aug 2017
Uniunea Europeana este al doilea producator mondial de miere (dupa China), iar Romania joaca un rol important pe piata produselor apicole. Romania...

Apicultura, traditie si sursa de venit in mediul rural. O afacere cu numeroase posibilitati de dezvoltare

de Nita Alina
12 Apr 2017
O afacere cu profituri sigure, ferma apicola este o investitie de viitor pentru familia ta. Lucrul cu albinele nu este dificil, trebuie doar...

Face afaceri cu o pasiune greu de egalat. Mandria lui - mierea de mana

de Idei de afaceri
31 Mai 2016
In Babeni, judetul Valcea, un apicultor de 65 de ani creste albine cu o pasiune greu de egalat. "De apicultura ma ocup din 1986. Totul a inceput...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]