Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pana pe 15 februarie, fermierii vor primi banii pentru culturile de primavara

de Marian Curelaru 15 Ian. 2014 2958
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pana la 15 februarie urmeaza sa fie platiti fermierilor toti banii necesari infiintarii culturilor de primavara, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la intalnirea de marti cu producatorii agricoli din sectorul vegetal si zootehnic, conform unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit declaratiilor ministrului Agriculturii, sumele alocate pentru platile pe suprafata vor fi de 1,6 miliarde de euro in 2014, respectiv 178 de euro pe hectar.

Ministrul Agriculturii a mai adaugat ca, pentru anul 2013, subventiile pe suprafata au fost de 160 de euro pe hectar, din care 139 de euro componenta europeana si 21 de euro de la bugetul de stat.
Suma alocata Romaniei pentru SAPS - schema de plata unica pe suprafata, din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), aferenta anului 2013, a fost de 1,403 miliarde de euro.

La aceasta ora, la APIA sunt inscrisi mai bine de 1,1 milioane de producatori agricoli, pentru care au fost efectuate plati comunitare in anul financiar 2012 - 2013.

Potrivit datelor APIA, suprafetele de teren inregistrate la plata au crescut anual de la 8,952 milioane hectare, in anul 2007, la 9,760 milioane hectare, in acest an, peste 2,395 milioane hectare reprezentand pajistile si pasunile.

"Subventiile au putut fi platite incepand cu primele zile ale lunii ianuarie 2014, gratie promulgarii Legii bugetului de stat in decembrie 2013, care a facut posibil un imprumut de la Trezoreria Statului de 6,3 miliarde de lei. Pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS), din cele 3,1 miliarde lei, APIA a solicitat deja pentru plata suma de 979 milioane lei. Pentru sectorul zootehnic, platile nationale directe complementare (PNDC) pentru ovine pot fi deja facute. Este pentru prima data cand si la ovine putem sa platim atat de devreme, in luna ianuarie. S-au solicitat toti banii pentru crescatorii de ovine, 345 de milioane de lei, care incep sa fie platiti. Pentru crescatorii de ovine care sunt in zonele defavorizate si care vor primi un supliment — anul acesta de 6,5 euro — platile vor incepe la inceputul lunii februarie", a mai spus Constantin.

Ministrul Agriculturii a prezentat producatorilor agricoli prioritatile legislative ale MADR, subliniind ca Legea Fondului Mutual a fost deja promulgata de presedintele Romaniei, iar MADR va incuraja voluntariatul la asocierea in fondurile mutuale prin introducerea unei 'prime de asigurare'.

Potrivit sursei citate, Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 va fi terminat, in forma integrata, pana in jurul datei de 15 februarie 2014, ulterior urmand sa fie transmis la Bruxelles.

"Pe langa cele 13 masuri anuntate deja, a fost introdusa o a 14-a masura care prevede continuarea platilor in vederea transformarii fermelor de semi-subzistenta in ferme care produc pentru piata. Un numar de 10.000 gospodarii taranesti de semi-subzistenta vor urma sa primeasca 15.000 euro pe an", a mai spus Constantin.   

In cadrul intalnirii de marti, ministrul Agriculturii a prezentat fermierilor si estimarea realizata de Ministerul Agriculturii cu privire la nivelul platilor pe suprafata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru perioada 2015-2020 (pentru detalii, puteti accesa comunicatul MADR aici:
http://www.madr.ro/ro/comunicare/942-estimare-nivel-plati-2015-2020-din-fega.html).


Tags: agriculturafonduri europeneplati la suprafataculturi de primavarafondul european de garantare agricolaministerul agriculturii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Afaceri profitabile de pana la 8.000 euro. Metode de recoltare in agricultura

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a...

Conversia de la agricultura conventionala la cea ecologica

de Idei de afaceri
16 Nov 2022
Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numite „perioada de...

Agricultura din Romania, crestere impresionanta

de Florin Amariei
20 Mai 2019
Conform datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura din Romania a cunoscut o crestere impresionanta in...

Afaceri de viitor in agricultura

de Camelia Diaconu
23 Mar 2021
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]