Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Idei de afaceri

Prunele uscate de Leleasca, primul produs traditional reatestat in judetul Olt

de
1679 0 18 Apr. 2014
Afaceri agricole


37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre persoanele care ne citesc zilnic au o afacere proprie de succes

3
din 2 voturi
RATING UTILIZATORI

Prunele uscate de Leleasca vor fi primul produs traditional din judetul Olt, producatorul acestora depunand documentatia pentru reatestare, conform noilor modificari legislative.


Inginerul Florica Bodescu din cadrul Directiei Agricole Judetene Olt a declarat, pentru Agerpres, ca in judetul Olt sunt 11 produse traditionale atestate in anii anteriori, dar anul acesta este necesara reatestarea acestora, iar pana in prezent, demersuri in acest sens au fost facute numai pentru prunele uscate de Leleasca. 
 
Producatorul acestora detine o livada de 2,5 hectare de pruni si colecteaza produsele de la alti doi fermieri, iar pentru obtinerea prunelor uscate foloseste metode traditionale — cuptoare din caramida si pamant, incalzite cu lemne si fara aditivi, zahar sau conservanti. 
 
"Am verificat in teren conditiile in care sunt obtinute prunele uscate si sunt respectate toate conditiile pentru a fi reatestat produsul ca unul traditional. Prunele sunt deshidratate dupa metode vechi, deasupra unor sobe incalzite cu lemne, in spatii fara fum si nu li se adauga zahar sau conservanti. Toate operatiunile, de la cules pana la ambalat, sunt executate manual. Producatorul a inregistrat prunele uscate de Leleasca si la OSIM. Dupa aceasta procedura de reatestare va obtine si un logo de produs traditional", a spus Florica Bodescu. 
Aceasta a mentionat ca in zona de nord a judetului Olt si, in special, in comuna Leleasca sunt mai multi producatori de prune uscate, zona avand traditie in obtinerea acestora, in conditiile in care, pana in anul 1990, majoritatea prunelor uscate obtinute in localitate ajungeau pe pietele externe. 
 
In prezent, prunele uscate din Leleasca ajung numai pe piata interna, deoarece pentru export este nevoie de asocierea producatorilor, iar conditiile pentru a avea acces pe pietele europene sunt dificile. 
"Am discutat cu producatorii din Leleasca si doresc sa infiinteze un grup, sa se asocieze astfel incat sa ajunga mai usor pe pietele interne si chiar sa poata exporta. Pana in anii 1990 au exportat, acum este mai dificil, dar nu imposibil", a adaugat Florica Bodescu. 

Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Vezi detalii

Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux

Vezi detalii

Cultura de ricin. O investitie de succes in Romania
Cultura de ricin. O investitie de succes in Romania

Vezi detalii



 
In judet mai sunt alte zece produse traditionale pentru care nu au fost depuse deocamdata documente in vederea atestarii, cel mai cunoscut fiind painea in test, produs obtinut de o familie din comuna Scarisoara, care este prezenta la majoritatea targurilor de profil. Se mai produc si au atestat de produs traditional valabil pana in toamna acestui an compoturi, gemuri, dulceturi, muraturi si zacusca din comuna Giuvarasti. 


Tags: produse traditionalereatestarejudetul oltprune uscate de leleasca

Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Prunele uscate de Leleasca, primul produs traditional reatestat in judetul Olt
Rating:
Nota: 3 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Afacerea ta de succes: cum obtii finantarea dorita
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Club Idei de Afaceri

- Intrebarea zilei

Om de afaceri, caut idei geniale in care sa investesc.

Intrebare: Buna ziua. Sunt dispus sa sustin financiar dezvoltarea unor idei si proiecte de afaceri cu potential de anvergura. Implicarea mea va fi preponderent financiara, resursele mele de timp fiind limitate. Propunerile primite vor fi supuse acordului de confidentialitate.

Raspuns: Buna ziua, Cercetator in domeniul militar, in prezent pensionar, caut finantare / colaborare...  [citeste tot raspunsul aici]

Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Anunturi agricole gratuite
Citeste Raportul Special GRATUIT
Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi
Afacerea ta de succes: cum obtii finantarea dorita
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2018




Descarca Alerta

 

IDEI de AFACERI
Club manager.ro




Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Descarca GRATUIT
"Finantarea unei afaceri. Trucuri si sfaturi"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016