Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania, principalul exportator de ovine pe piata iordaniana

de Alina Constantinescu 26 Aug. 2016 3362
4.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In contextul vizitei efectuate in Romania de catre omologul sau din Regatul Hasemit al Iordaniei, Rida A. Shibli, Ministrul Agriculturii a sustinut ca Romania a evoluat foarte bine in ultimii ani in sectorul cresterii ovinelor, iar la rasele de carne si lapte si dispune de calitatea cautata de tarile arabe.

„In sectorul cresterii ovinelor, la rasele de carne si lapte, Romania a evoluat foarte bine in ultimii ani si dispune de calitatea cautata de tarile arabe. Imi doresc sa reusim sa ducem la export cat mai mult, acesta fiind unul dintre obiectivele propuse pentru mandatul de ministru – deschiderea de noi piete. Tocmai de aceea, speram prin vizita ministrului Agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei sa punem in contact direct producatorii si importatorii, reusind sa crestem astfel eficienta din punct de vedere al producatorului”, a afirmat Achim Irimescu.

Romania este principalul exportator de oi pe piata iordaniana, iar Iordania exporta legume si fructe pe piata romaneasca si se doreste consolidarea acestor activitati, fapt pentru care se acorda o importanta deosebita relatiei dintre cele doua tari, din punct de vedere al agriculturii.

O solutie pentru a nu mai exista sincope in livrarea de animale vii in Iordania o reprezinta zonarea, care sa asigure izolarea unor eventuale noi focare, dar sa lase libera comercializarea animalelor vii din zonele neafectate; in acest fel se va evita blocarea totala a exportului de animale vii spre Iordania, consecinta a prezentei focarelor de “Limba Albastra”. Daca activitatea de zonare demarata de partea romana va fi in concordanta cu normele OIE, Iordania nu va mai bloca importurile de animale vii din Romania.

In vederea cresterii exportului de ovine si caprine in tari terte, Romania implementeaza un program de crestere a rezistentei ovinelor la scrapie care consta in testarea berbecilor si mioarelor in vederea identificarii animalelor rezistente la scrapie si eliminarea celor susceptibile. Dupa primele cinci luni din anul 2016 exporturile Romaniei catre Iordania totalizeaza peste 550.000 capete si reprezinta 14,6% din exporturile catre tari terte (TT) si 5,8% din exporturile totale (UE si TT) de produse agroalimentare ale Romaniei. Principalele produse exportate in Iordania in anul 2016 sunt: grau, animale vii (ovine, caprine, bovine), carne (ovine, caprine, bovine), produse de brutarie, fructe proaspete (mere, pere, gutui).
Nu se inregistreaza export de carne de pasare in primele cinci luni ale anului 2016.

Exportul de animale vii din speciile ovine si caprine si exportul de carne de animale din speciile ovine si caprine, proaspata, refrigerata sau congelata se pastreaza intr-un ritm relativ constant.
Carnea de oaie din Romania ocupa locul doi in preferintele populatiei iordaniene dupa cea din rasele locale. Efectivele de ovine din Romania la 30 iunie 2016 inregistreaza 15.104.691 capete, iar cele de caprine, 2.108.042 capete.

Prin urmare, exportul de ovine vii, in baza unor acorduri de liber schimb in Iordania dar si pe pietele Irakului, Siriei, Arabiei Saudite, Palestinei, Egiptului, Turciei, s.a. poate fi realizat prin proiectul „Mohammedia”.
Prin participarea Romaniei la acest proiect se ofera posibilitatea de a fi promovate diferite rase de animale.

Pentru a functiona cu succes acest proiect, toate partile implicate trebuie sa dea dovada de responsabilitate, “credibilitatea” fiind esentiala in a deveni si ramane parteneri ai proiectului. Autoritatile sanitar veterinare au un rol esential intrucat aparitia unei epidemii generate de o anumita tara furnizoare va afecta intreg proiectul.
In cadrul acestei zone libere se propune livrarea de animale vii direct de catre exportatorii romani, care vor plati cheltuielile aferente pentru a-si prezenta marfa in fata potentialilor cumparatori, sau prin alte firme care vor cumpara animalele de la romani si le vor prezenta ei in fermele de carantina din cadrul proiectului.

Sursa: MADR


Tags: ovinecresterea animaleloroiiordaniatarile arabeexporturi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Trebuie sa schimbi rotile de motocultor? Iata de unde sa achizitionezi unele noi!

de Idei de afaceri
30 Mar 2021
Oricand se pune problema schimbarii unor roti de motocultor, nu trebuie sa-ti faci griji. Cu piesele potrivite, dar si cu putina indemanare vei duce...

Cultivarea capsunului: care sunt cele mai productive soiuri

de Alina Constantinescu
14 Feb 2018
La 22 de ani, proaspat absolvent al Facultatii de Agronomie la Universitatea din Craiova, Mircea Alexandru Sanda a profitat de oportunitatea de a...

Cum sa faci bani dintr-o afacere cu vinuri. Povestea Cramei Garboiu

de Alina Constantinescu
24 Ian 2018
Avem multe idei de afaceri pentru 2018 iar una dintre cele mai inspirate optiuni ramane ferma viticola. Viticultura este o activitate care dateaza in...

Cultura de lavanda: Care sunt cele mai profitabile soiuri

de Idei de afaceri
05 Mai 2023
Lavanda este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, fiind utilizata pentru fabricarea parfumurilor si a uleiurilor esentiale. Pentru ca...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]