Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rotatia culturilor, baza unei afaceri agricole profitable

de Ideideafaceri.ro 28 Iun. 2012 4610
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O buna planificare a culturilor care tine cont de specificul plantei cultivate, de relatiile acesteia cu mediul ambiant, precum si de relatiile cu alte specii de plante de cultura reprezinta o solutie cu efecte pozitive sigure. Practica dovedeste ca rotatia culturilor si respectarea cu strictete a asolamentului este singura sansa de reusita in realizarea unor culturi ecologice, avantajele acestui demers neputandu-se compensa prin alte tehnici.

Programarea in spatiu si timp a culturilor este un demers esential de care depinde, in mare masura, reusita tehnica si economica a unei exploatatii destinate agriculturii ecologice.

Rotatia culturilor reprezinta succesiunea sistematica a culturilor pe o parcela data, in functie de anumite criterii si, bineinteles, de obiectivele economice ale exploatatiei.

In cadrul unei exploatatii agricole (ferme), ansamblul suprafetelor ocupate simultan cu aceeasi cultura sau cu acelasi tip de cultura ( din aceeasi familie botanica) constituie o sola al carui nume este dat de specia sau de grupul de specii cultivate (ex.: sola de tomate sau sola de solanacee).

Ansamblul solelor dintr-o exploatatie, in care se realizeaza rotatia culturilor constituie un asolament care este definit de natura speciilor cultivate sau de numarul de sole care reprezinta si perioada de reluare a ciclului de rotatie.

Rotatia culturilor este o veriga obligatorie in agricultura ecologica, eficienta maxima a acesteia obtinandu-se in asolamente multianuale de 6-8ani, in care sunt incluse permanent sole cu leguminoase anuale si perene, cu pasuni artificiale si temporar cu cereale (prin refacerea structurii solului).

Prin efectele pozitive asupra productiilor agricole, rotatia culturilor reprezinta nu numai cea mai valoroasa veriga in realizarea productiei, dar si cea mai ieftina, nepresupunand decat o investitie de profesionalism.


>>>Aflati mai multe detalii referitoare la rotatia culturilor si la necesitatile unei afaceri agricole profitabile cu legume cultivate in sistem ecologic in cadrul ghidului realizat de experti din domeniu. Ghidul "Cultivarea legumelor in sistem ecologic" este disponibil si aici!


Tags: cultivarea legumelorrotatia culturilorafaceri agricole

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Afaceri agricole de succes. Cultura de sofran

de Idei de afaceri
17 Nov 2023
Sofranul este o investitie pe termen lung. Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in...

Afaceri agricole profitabile. Cresterea prepelitelor japoneze

de Idei de afaceri
08 Iul 2022
Oul de prepelita inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine si este recunoscut pentru efectele sale benefice in rezolvarea unor probleme grave...

5 idei de afaceri agricole potrivite in Romania

de Ideideafaceri.ro
01 Apr 2020
Daca nu te-ai decis inca ce sa faci cu acea bucatica de teren pe care o ai disponibila sau pe care ai pus ochii pentru achizitie, noi iti propunem 5...

7 idei de afaceri agricole excelente

de Florin Amariei
03 Feb 2020
Anul 2020 a fost bun pentru agricultura romaneasca si de aceea orice persoana care planuieste sa inceapa o afacere in agricultura ar trebui sa-si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]