Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rubarba, cultura care iti aduce venituri de 20.000 de euro pe an

de Alina Constantinescu 14 Sep. 2017 5787
4.2 din 20 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mircea Munteanu, de profesie sociolog, a infiintat la Nades (judetul Mures) prima cultura de rubarba (rabarbura) cu plante traditionale, care pana acum cresteau doar sporadic in satele din zona Sighisoarei.

Rabarbura (sau rabarbarul) se poate consuma cruda, sub forma de sucuri sau compot, se poate adauga in placinte, tarte, sosuri, garnituri pentru fripturi, se poate include intr-o multime de retete.

In urma cu 7 ani, a decis sa porneasca o afacere cu rubarba deoarece cunostea tehnologia de cultivarea a acestei plante inca din copilarie. La inceput, importa radacinile din Germania, iar anul trecut a reusit sa infiinteze prima cultura cu plante traditionale.
A ales sa le achizitioneze din Germania intrucat in Romania nu exista material saditor pentru o astfel de cultura.

Mircea Munteanu a explicat pentru wall-street.ro ca investitia initiala a presupus achizitia plantelor in valoare de 1.200 de euro si cheltuieli de intretinere si plantare.

“In sine rubarba este o afacere rentabila. De pe o singura planta poti culege intre 2,5 si 3 kg de petiol pe an. Pe un hectar cultivi in medie 10.000 de plante, iar pe un kilogram poti obtine in jur de un euro. Asta inseamna la un calcul simplu 20.000 de euro pe hectar pe an. In plus, rubarba necesita lucrari minime, nu este atacata de daunatori, iar zece ani tot recoltezi”, a spus Mircea Munteanu pentru wall-street.ro.

In prezent, Mircea Munteanu cultiva rubarba pe o suprafata de 14 ari: 7 ari cu plante de import si 7 ari cu plante traditionale, fara a folosi ingrasaminte.

''In 2016, am infiintat si prima cultura de rabarbura, dar cu plante traditionale. Asa ca, in momentul de fata, am doua culturi, una cu plante germane si una cu plante romanesti (...) In 2011, am infiintat prima cultura. Pana la aparitia culturii organizate de la Nades, rubarba crestea doar sporadic prin curtile oamenilor, in special in fostele sate sasesti din judetul Mures, fiind planta din care ies cele mai gustoase dulceturi, extrem de apreciate in strainatate.

Eram intr-o deplasare in Germania si, langa Hamburg, am vazut o cultura de rabarbura. Am ramas impresionat de modul in care poate sa arate aceasta planta intr-o cultura organizata. Cunoscand planta din copilaria si adolescenta mea, cand in fiecare curte existau doua-trei radacini in cele mai vaduvite colturi, am spus ca ar fi interesant sa infiintez o cultura. Am importat radacini si m-am chinuit in acesti ani sa gasesc conditiile propice pentru aceasta recolta. Am reusit astfel, dupa 6 ani, sa adaptez soiul german la conditiile din Nades si sunt foarte multumit de cultura pe care o am. In paralel, am umblat prin sat, pe la oameni, am scos plante vechi si le-am tinut in pepiniera'', a explicat antreprenorul pentru Agerpres.

Potrivit antreprenorului, cu toate ca este o cultura mai putin cunoscuta in Romania, in alte tari este deosebit de apreciata: Franta, Germania, Anglia, Italia. Cu toate acestea, a reusit sa isi plaseze peste 80% din productie in hoteluri si pensiuni in zona Sighisoara-Brasov, care atrag turisti din afara tarii, si a reusit sa tipareasca o brosura cu cateva sute de retete.

Rabarbura este o planta rezistenta, cultura nu necesita stropiri, iar terenurile din Romania sunt propice acestei culturi.



Tags: cultura de rubarbarabarburaafacere la taraafacere cu rabarba

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.2 din 5 - 20 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere la tara - 4 Idei de culturi profitabile oricand

de Camelia Diaconu
04 Feb 2019
Tot mai multi oameni sunt dispusi sa lase agitatia marilor orase de-o parte si sa isi inceapa o noua viata intr-un loc curat si linistit. Mediul...

Afacere la tara: cum se infiinteaza o crescatorie de fazani

de Alina Constantinescu
13 Feb 2018
Apreciati in mod deosebit pentru savoarea carnii si frumusetea penajului, cresterea fazanilor reprezinta o afacere cu reale oportunitati pentru...

Afacere la tara cu investitie minima: cultivarea legumelor in sistem ecologic

de Alina Constantinescu
17 Iul 2020
Legumele si fructele pe care le consumam zilnic, aduse din import, contin substante toxice extrem de periculoase pentru sanatatea familiei....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]