Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seceta ar putea micsora cu 50 de procente productia vegetala si pune in pericol cresterea economica

de Ilinca Dobrescu 20 Dec. 2011 3608
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Prelungirea secetei si pe parcursul urmatoarelor luni va duce la scaderea productiei vegetale cu pana la 50% si va pune in pericol cresterea economica prognozata pentru anul 2012, iar unii agricultori discuta despre "calamitate" si "foamete", noteaza Mediafax.

"Stam foarte rau. Situatia este deja dezastruoasa si daca nu vor fi ploi va fi jale. Daca ploua de acum incolo, oricum vor fi scaderi ale productiei agricole vegetale cu 20-30%. Daca nu va ploua, insa, suficient pana la primavara, culturile de toamna vor fi compromise total si vor fi scaderi de 70%", a declarat pentru MEDIAFAX omul de afaceri Culita Tarata, care cultiva 65.000 de hectare de teren agricol.

Anul 2010 a fost vazut ca unul mediu din punctul de vedere al recoltei, productia agricola contribuind cu aproape 6 procente la PIB. Doar sectorul vegetal a reprezentat 4 procente din PIB. In 2011, un an considerat exceptional in agricultura, productia vegetala a cunoscut o crestere de peste 20 de procente.

Tarata declara ca anul viitor ne asteapta o criza alimentara asemanatoare anilor 1946-1947 din cauza productiei agricole slabe.

"Cultura de rapita este deja compromisa, si vorbim de 800.000 de tone de rapita, in valoare de circa 500 de milioane de euro. Starea de vegetatie a celorlalte culturi (grau, orz, secara si orzoiaca) nu este tocmai buna, si vor fi scaderi si pentru acestea", a declarat Sorin Dogaru, directorul Departamentului de Agricultura al InterAgro pentru Mediafax.

El mai considera ca in cazul in care seceta se va prelungi pana in luna martie, productia vegetala va scadea cu peste 30 de procente si atunci se va pune in pericol cresterea economica estimata pentru anul viitor si vor fi si scaderi in zona furajelor in zootehnie.

De asemenea, Sorin Dogaru mai afirma ca in asemenea conditii vor creste preturile la alimente si chiar se poate discuta si despre afectarea culturilor de primavara, caz in care se va vorbi despre o "catastrofa nationala", ajungandu-se la scaderi de mai mult de 50 de procente ale productiei vegetale.


Tags: secetaagriculturaproductia agricola

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Afaceri profitabile de pana la 8.000 euro. Metode de recoltare in agricultura

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a...

Conversia de la agricultura conventionala la cea ecologica

de Idei de afaceri
16 Nov 2022
Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numite „perioada de...

8 avantaje ale culturii de lavanda: tolereaza bine seceta si temperaturile negative

de Ana Ghiarasim
06 Mai 2022
Lavanda este o planta cu un parfum unic, extrem de folosita in industria parfumurilor si a produselor de infrumusetare. Lavanda este pretuita pentru...

Agricultura din Romania, crestere impresionanta

de Florin Amariei
20 Mai 2019
Conform datelor furnizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura din Romania a cunoscut o crestere impresionanta in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]