Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zece produse traditionale se pregatesc sa obtina protectie europeana

de Marian Curelaru 23 Mai. 2014 2539
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Zece produse traditionale se afla in pregatire pentru obtinerea protectiei europene, printre ele numarandu-se Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac si Pita de Pecica. Celelalte produse traditionale pentru care documentatiile sunt in diferite faze de elaborare sunt Carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Virsli, Branza de Giulianca Braila, Gemul de Rabarbar, Scrumbia de Dunare eviscerata afumata si Telemeaua de la Marginimea Sibiului.

Romania detine un singur produs certificat la nivel european prin indicatia geografica protejata (IGP) si doua care urmeaza sa obtina recunoasterea denumirii de origine protejata (DOP). 
"Din 2007 si pana in prezent, Romania a reusit sa obtina indicatia geografica protejata (IGP) pentru un singur produs, respectiv pentru Magiunul de prune Topoloveni, iar pentru alte doua produse, Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei, se asteapta obtinerea denumirii de origine protejata (DOP). Aceste produse se afla inca in perioada de opozitie la Uniunea Europeana timp de sase luni. Ei au venit cu cateva observatii de forma si nu de fond, pe care le-am reglat", a declarat, pentru Agerpres, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. 
 
Desi a intrat odata cu Romania in Uniunea Europeana, Bulgaria are trei produse cu DOP si 11 cu IGP, iar Italia si Franta detin suprematia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate. 
"Pe de o parte, am intrat mai tarziu in Uniunea Europeana, iar celelalte tari nu au stat sa ne astepte pe noi, iar dupa ce am intrat a trebuit sa facem legislatia pentru ceea ce inseamna organisme private de inspectie si certificare. Din acele peste 4.400 de produse traditionale care erau inregistrate la nivel national cred ca unele trebuiau duse catre obtinerea acestei protectii, fie DOP, IGP sau STG (specialitate traditionala garantata), dar nu putem arde niste etape. De exemplu, acum derulam un proiect cu Elvetia pentru recunoasterea europeana a catorva produse, respectiv Telemeaua de la Marginimea Sibiului, Branza de Covurlui, Pita de Pecica, Gem de Rabarbar, Scrumbie de Dunare eviscerata si afumata, dar si pentru alte produse precum Salamul de Nadlac, Branza de Giulianca Braila, Branza de Burduf in scoarta de brad de la Bran, Carnatii de Plescoi si Virsli care se afla in diferite stadii de elaborare a documentatiei. Targetul pentru noi este ca in jur de 25-30 de produse traditionale sa poata obtine DOP, IGP sau STG", a mai spus Morarescu. Acesta a mai declarat ca MADR lucreaza in prezent cu Ministerul Culturii pentru identificarea anumitor produse cu notorietate in arhiva muzeelor pentru a le putea da o forma si a le obtine protectia europeana. 
 
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia cu 296, Franta cu 243, Spania - 205, Portugalia -139, Grecia - 106 si Germania - 96. 
 


Tags: produse traditionaleindicatie geografica protejatadenumire de origine protejata

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]