Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10.000 de euro la hectar - Atat castiga cel mai mare cultivator de catina din Romania

de Adela Simonescu 07 Nov. 2012 6948
2.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dupa 35 de ani de experienta in pomicultura, un cercetator roman din Arad a ajuns cel mai puternic producator de catina din Romania. Productia merge in Germania si profiturile sunt de 10.000 de euro la hectar, noteaza Agrointel.

Inca din timpul facultatii, cultura de catina i-a atras atentia lui Alexandru Vulpe, el fiind si studentul lui profesorului Victor Cireasa, cel care a promovat aceasta cultura in Romania.

“Am vazut toata catina din Romania. Am luat 3.000 de plante la analiza, din care au ramas 300. O mare parte dintre acestea n-au raspuns la tehnologie, iar in final, am ramas cu cinci soiuri”, noteaza Alexandru Vulpe pentru Agrointel. Agricultorul a obtinut brevete pentru soiuri si le-a inscris in Catalogul Oficial.

Acum patru ani, afaceristul a pus bazele primei ferme pilot profesionisti din Romania la Frumuseni, langa Arad. Acesta a devenit un centru de excelenta pentru cultivarea catinei, loc in care si-au gasit spatiu de cultura soiurile nobile.

La Frumuseni, omul de afaceri are la dispozitie 32 de hectare de teren agricol su paliere pentru ameliorare, pepiniera si productie de fructe. Aproximativ jumatate din suprafata de teren este alocata pentru cultivarea catinei iar productia ia drumul Germaniei.

Catina reprezinta o planta cu potential urias de productie, cifrele indicand chiar o situatie incredibila de 20 de tone la hectar. Totul se intampla in conditiile in care discutam despre un pret de vanzare de 1,7-1,9 euro la kilogram, noteaza Agrointel.

Ce investitii banesti sunt necesare pentru cultivarea catinei pe un hectar de teren. Conform declaratiilor lui Alexandru Vulpe, costul pentru infiintarea unui hectar de catina este de 2500-2700 de euro.

Cu toate acestea, pana la intrarea pe rod, lucru care are loc in anul al treilea, cheltuielile sunt de cca 6000 de euro. Pentru primul an de productie, in conditii optime de ingrijire, catina poate aduce productii de 12-15 tone la hectar si se poate ajunge la o cifra de 20 de tone la hectar in urmatorii ani, pentru ca productia maxima, in general, sa fie atinsa in anul al sapte-lea, mai informeaza Agrointel.

Catina reprezinta o planta rezistenta la vremea schimbatoare insa are nevoie de sistem de irigatie. Alexandru Vulpe noteaza ca din veniturile de cca 20.000 de euro o jumatate este reprezentata de cheltuieli si ca investitiile intr-un hectar de catina ajung la amortizare dupa 7-8 ani.

“Catina este cea mai profitabila cultura pomicola din zona temperata a Romaniei. Din pacate, in Romania nu exista un sector de procesare a fructelor si legumelor”, afirma Vulpe pentru Agrointel.

Mai mult, cercetatorul Alexandru Vulpe a inceput investitiile si in arbustii goji, fructele fiind cerute in Grecia.

sursa foto: www.sxc.hu





Tags: catinacultura de catinacatina romaniaafaceri catinacultivarea catinei

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Cultivarea catinei: temelia unei afaceri sanatoase

de Idei de afaceri
18 Mar 2024
Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust spinos, care rodeste fructe mici, albe sau rosii, o planta cu extraordinare proprietati antioxidante,...

Afaceri cu catina: ce solutie au gasit cinci fermieri pentru a patrunde pe pietele externe

de Idei de afaceri
07 Sep 2017
Cinci fermieri cu plantatii de catina ecologica au decis, in urma cu un an, sa se asocieze in Cooperativa Agricola Bio Catina Romania. Astazi,...

Vreti sa infiintati o cultura de catina? Iata secretele reusitei in afaceri

de Alina Constantinescu
11 Iul 2017
Afacerile cu catina pot fi incepute pe suprafetele mici si dezvoltate apoi, pentru a sustine lejer viata unei familii. Cultivarea catinei reprezinta,...

Vrei sa infiintezi o cultura de catina? Iata 8 lucruri pe care trebuie sa le stii

de Alina Constantinescu
19 Sep 2016
Numita ginsengul romanesc, catina este folosita in industria alimentara si in industria farmaceutica pentru proprietatile sale curative. Bogata in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]