Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere agricola selecta - cultura macului alb

de Idei de afaceri 28 Nov. 2017 13502
3.94 din 24 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca detineti o bucata de pamant fertil va puteti gandi la o cultura mai putin obisnuita - macul alb.

Macul este cultivat pentru semintele sale folosite in alimentatie si in industria farmaceutica. Iata cateva date referitoare la cultivarea macului de gradina!

Pentru a se coace, macul de gradina are nevoie de 90 - 120 zile. Ca plante premergatoare, macul reuseste bine dupa prasitoare ca porumb, cartof, sfecla de zahar. Nu suporta ca plante premergatoare speciile in a caror compozitie intra uleiurile grase sau volatile (ca de ex. floarea soarelui, in, menta etc). Pe acelasi teren, macul poate reveni numai dupa 4 - 5 ani.

Macul alb are nevoie de multa umiditate in perioada de la incoltire pana la inflorire si mai ales in timpul rasaririi. De aceea, trebuie insamantat primavara devreme pentru a utiliza apa din zapezi, mai ales in regiunile cu ploi rare.

Macul insamantat timpuriu este mai rezistent la boli. Dupa alegerea terenului, tinand seama de planta premergatoare, o data cu executarea araturii la 20 - 25 cm, se realizeaza si includerea de ingrasaminte.

Cand solul are mai putina umiditate la executarea patului germinativ, este necesar ca atat inainte, cat si dupa insamantare sa se execute o usoara presare cu tavalugul. Germinatia semintelor de mac dureaza 7 - 10 zile. De indata ce se disting randurile, este necesar sa se pliveasca buruienile si, in acelasi timp, sa se execute prima prasila superficiala intre randuri, la 4 - 6 cm adancime.

Se va evita acoperirea randurilor cu pamant. Intre randuri se dau 4 - 5 prasile. Pe randuri se pliveste de 2 - 3 ori. Buruienile se pot combate si chimic cu Dicuran 80, dandu-se 1,5 kg/ha inainte de semanat si aceeasi cantitate dupa rasarirea macului, cand plantele au 3 - 4 frunze. Apa folosita pentru acest tratament este de 300 - 600 l/ha.

Daca numarul de plante la 1 m liniar este mai mare de 8 - 19 se face rarirea. Prima rarire se face cand plantele au 2 - 3 perechi de frunze adevarate, a doua cand au 5 - 6 perechi de frunze adevarate. La prima rarire se lasa o distanta de 5 - 7 cm intre plante, la a doua 18 - 20 cm, urmarindu-se a se mentine in cultura plantele cele mai viguroase.

La hectar trebuie sa ramana 80.000 – 105.000 plante de mac, in functie de zona de cultura. Astfel:
- in partea sud-estica (Galati) 80.000-85.000 plante la hectar;
- in campia din sudul tarii 90.000 – 92.000 plante la hectar;
- in campia din vestul tarii 100.000 plante la hectar;
- in Transilvania si Moldova 100.000 – 105.000 plante la hectar.

Cand raritul se executa mecanic, se fac buchete de plante cu o lungime de 20 cm si cu o distanta de 20 cm intre ele. Plantele din buchet se raresc cu sapa, lasandu-se cate doua plante la buchet.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacereafacere agricolaagricolmacmac albcultura maculuicultivarea maculuiseminte de mac

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.94 din 5 - 24 voturi.

Articole conexe

Ministerul Economiei: Schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole

de Bianca Tila
04 Mai 2023
Ministerul Economiei pregateste o schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole, avand in vedere ca trebuie facuta separerea intre...

Investitii agricole. Suma initiala pentru cultivarea unui hectar de Schisandra

de Idei de afaceri
21 Apr 2023
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]