Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere cu lavanda: cum sa faci profit pe suprafetele mici de teren

de Idei de afaceri 03 Sep. 2020 5228
3.39 din 18 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru o afacere profitabila cu lavanda antreprenorul trebuie sa stie inca de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei pentru a alege soiul potrivit. Printre cele mai avantajoase posibilitati se enumera: comercializarea butasilor, producerea uleiului esential sau vanzarea inflorescentelor in scop culinar.

O afacere cu lavanda poate fi o modalitate foarte buna de a face profit pentru un mic fermier. In cautarea unui teren pentru o cultura de lavanda este extrem de important sa fii atent la cel putin doua aspecte: lumina pe care o primeste si gradul de umezeala al solului.

Nu are nevoie de un sol special – lavanda se acomodeaza usor la cernoziomul obisnuit, chiar si la solurile cu fertilitate mai scazuta, sarace si uscate, deoarece nu extrage mari cantitati de substante nutritive, care sa-i influenteze decisiv productia. O conditie mai importanta decat calitatea nutritiva a solului este permeabilitatea acestuia.

Lavanda creste cel mai bine pe terenuri saracacioase, astfel un sol calcaros va fi perfect pentru aceasta planta. PH-ul solului ideal este de 6 pana la 8. Este recomandata amplasarea plantatiilor pe sole protejate de vanturi, insorite, cu expozitie sudica, cu sol profund si permeabil.

Afacere cu lavanda - lucrari de intretinere

Lucrarile de intretinere a plantatiilor de lavanda incep primavara timpuriu si constau din prasitul intervalelor dintre randuri cu prasitori cu tractiune animala. Numarul acestora este de 4-5 pentru plantatiile mai tinere si 2-3 pentru cele mai in varsta.

In primii doi ani, lavanda va avea nevoie de o atentie sporita, materializata in udarea plantelor in caz de seceta, insa conditiile meteorologice din tara noastra este deosebit de favorabila pentru primii doi ani de viata a lavandei. E foarte important sa se acorde atentie acestui aspect in primii doi ani de viata a plantelor, perioada in care ele inca nu au ajuns la maturitate.

Insa incepand cu al treilea an de viata, lavanda prefera solul secetos si saracacios. Din acest motiv este extrem de important sa se aleaga un teren pe care nu sta apa. Daca terenul e baltos, radacina plantelor va putrezi, iar plantele vor muri. Deci daca se detine deja un teren care retine apa sau are un drenaj lent, nu e deloc indicat sa se planteze lavanda pe el. Asigurarea unui drenaj adecvat este un motiv in plus pentru care e important sa se aleaga un teren deluros pentru cultura de lavanda.

Chiar si un teren mic – de exemplu, gradina din spatele casei – poate aduce un profit remarcabil cand vine vorba de cultivarea lavandei, in timp ce proprietarul unei plantatii de lavanda de peste 3 ha probabil se va gandi sa incheieun contract pentru vanzarea en gros a lavandei – proaspata sau uscata. Daca se detine o plantatie mai mica, e mult mai profitabil sa se vanda en-detail, in forma de produse cu valoare adaugata. Si desi se vrea sa se vada profitul pe loc, merita sa se aiba rabdare. A nu se uita ca lavanda uscata in mod corespunzator sau prelucrata in forma de ulei esential nu pierde nici din calitate, nici din pret.

Ioan Iakob (Ocna Mures) a plantat in 2009 cca 2 hectare cu lavanda, dupa ce in anii anteriori a cultivat pe aceeasi suprafata plante traditionale, ca porumbul sau orzoaica.
 
“Nu faceam mare lucru cu porumbul, asa ca am cautat sa pun altceva”, spune Ioan Iakob. “Asa ca m-am gandit la lavanda. Dupa ce-am trecut de primul an a fost mai usor, asta pentru ca lavanda este o planta rezistenta la boli, dar si la seceta (ba chiar ii merge mai bine pe timp de seceta dupa primii ani, cand planta se maturizeaza).”

Ioan Iakob i-a scos investitia initiala inca din 2010, iar din 2011 a intrat pe profit, cu o productie anuala de 4-5 tone, pe care o vinde in intregime.

O afacere cu lavanda este cu adevarat una de exceptie, iar potrivit antreprenorilor care cultiva deja "aurul mov", iti poate aduce minimum 8.000 de euro profit!



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacere cu lavandaafacere profitabila cu lavandacultura de lavandaaur mov

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.39 din 5 - 18 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]