Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere in agricultura: cum sa infiintezi o plantatie de goji

de Nita Alina 13 Iul. 2020 4796
2.36 din 7 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cunoscut sub denumirea stiintifica de Lycium Barbarum, goji este un arbust din familia Solanaceae, cu numeroase beneficii pentru sanatate. A fost cultivat pentru prima data in Tibet si China, si potrivit inginerilor agronomi, se adapteaza usor la solul si clima din tara noastra. Micile fructe sunt un remediu naturist pentru bolile de ficat, plamani, rinichi.

Goji face parte din aceeasi familie cu rosiile si cartofii si se adapteaza bine la multe tipuri de soluri, rezistand atat la seceta cat si la ger.

Potrivit Ghidului "Goji - Merisoare - Aronia: Trei fructe miraculoase care te pot imbogati!", fructele si frunzele pot fi valorificate foarte bine atat pe plan intern cat si pe plan extern. Din fructe se pot prepara dulceturi, compoturi, sucuri, siropuri. Un kg de fructe uscate porneste de la 60 de lei. De asemenea, fitoterapeutii recomanda folosirea frunzelor sub forma de ceaiuri, decocturi sau tincturi pentru tratarea sau ameliorarea multor boli.

Cererea pentru puieti si seminte de calitate este de asemenea in crestere, din ce in ce mai multi agricultori fiind interesati sa isi dezvolte propriile culturi de Goji.

O alta directie a cultivarii acestor plante este cea ornamentala – multe persoane utilizeaza arbustii de Goji pentru crearea de garduri vii sau pentru decorarea curtilor si gradinilor sau, de ce nu, a balcoanelor, deoarece Goji poate fi crescut si in ghivece.

Raspandirea tot mai larga a terapiilor naturiste, dar si adoptarea unui stil de viata sanatos de tot mai multi romani au determinat o cerere tot mai mare pentru aceste fructe extraordinare.

Goji este un arbust fructifer caracterizat de o crestere foarte rapida, ce poate atinge la maturitate inaltimi in jurul valorii de 2 m. Are ramuri subtiri, prevazute cu spini.

Pentru a infiinta o plantatie de goji mai intai trebuie sa identificati locatia potrivita. Productivitatea plantei atinge un maxim cu precadere in solurile bine drenate, dar va creste eficient si pe soluri usor nisipoase. Goji prefera expozitiile insorite sau semiumbroase si un grad mediu de umiditate a solului.

Nu este un arbust pretentios si nu necesita lucrari extensive de ingrijire.
 
Planta este foarte rezistenta la ger, tolerand chiar si temperaturi de -25°C. Ca limita superioara de temperatura, arbustul este rezistent si la seceta, putand suporta temperaturi de 40°C. De altfel, suporta seceta mai bine decat alti arbusti fructiferi.

Pentru a se dezvolta bine, distantele de plantare recomandate sunt de 1,5-2 m intre plante pe rand si 3-4 m intre randuri in functie de intensivizarea culturii.

Fructele sale se coc incepand din luna august pana in octombrie si sunt consumate mai ales in stare uscata.

Cei care au demarat deja aceasta afacere spun ca pentru un hectar de teren sunt necesare 2.000 de plante, productia fiind de 5-6 tone/ha. Este nevoie de arat, discuit, dupa care plantarea se face primavara, pentru o prindere sigura.

Randamentul plantatiei variaza mult in functie de soiul cultivat, de modul de ingrijire (taiere, densitatea de plantare, etc), si de fertilizarea solului.

In Romania, in ciuda cererii in continua crestere, producatori de Goji sunt foarte putini. Cu alte cuvinte, concurenta este foarte redusa, astfel incat momentul de fata este unul ideal pentru demararea unei afaceri cu fructe Goji.

Mai multe informatii despre infiintarea unei culturi de Goji gasiti in Ghidul Goji - Merisoare - Aronia: Trei fructe miraculoase care te pot imbogati>>


Tags: afacere cu gojicultivare gojiplantatie de gojiafacere in agriculturaarbusti fructiferi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.36 din 5 - 7 voturi.

Articole conexe

Super-afacere in agricultura: cultivarea schisandrei, planta cu 5 arome

de Alina Constantinescu
22 Iul 2020
In medicina traditionala japoneza si chinezeasca, Schisandra este recomandata intr-un numar foarte mare de afectiuni: astm, bronsita, tuberculoza,...

Afacere in agricultura mai putin cunoscuta, dar cu potential mare de profit

de Alina Constantinescu
10 Aug 2020
Originara din China si Japonia, schisandra, este o planta medicinala foarte apreciata pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii. In Antichitate,...

Un fermier a accesat fonduri europene de 20.000 de euro pentru propria afacere in agricultura

de Idei de afaceri
03 Mai 2017
Romania are inclinare spre traditie si agricultura ecologica, si cum in ultimii ani consumatorii se indreapta catre alimentatia bio, eco,...

Super-afacere in agricultura: cultiva schisandra, planta cu 5 arome care te poate imbogati

de Nita Alina
17 Iul 2020
Agricultura reprezinta un sector de mare perspectiva in Romania, tara noastra beneficiind de conditii corespunzatoare pentru dezvoltarea unei afaceri...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]