Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere la tara: cum sa infiintezi si sa exploatezi cu succes o cultura de cartofi mov

de Stanciu Ioana 28 Mar. 2017 4069
3.75 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agricultura este unul dintre sectoarele spre care s-au indreptat tot mai multi fermieri in ultima vreme. Una dintre afacerile cu potential mare de dezvoltare este cultivarea cartofilor mov.

Cartoful mov a inceput sa capete o extindere deosebita in toata lumea datorita calitatilor sale nutritive, culinare si tehnologice. Acesta contine zeci de substante nutritive si este foarte cautat in pietele agroalimentare, dar si in hipermarket-uri.

In ceea ce priveste conditiile climatice, temperaturile moderate urmate de timp mai racoros constituie conditiile cele mai favorabile pentru cresterea plantelor, dar mai ales pentru modificarea metabolismului plantei cu repercusiuni in procesul de acumulare a amidonului.

Solul

Cele mai indicate pentru cultura cartofului mov sunt solurile nisipo-lutoase, luto-nisipoase si lutoase cu capacitate mare de aerisire. In regiunile bogate de precipitatii si solurile nisipoase asigura conditii favorabile de vegetatie. In conditii de irigare, solurile usoare devin foarte favorabile pentru culturile destinate consumului timpuriu sau de vara. Solul contribuie la realizarea productiei cu 77%. Acest soi de cartofi se poate cultiva pe soluri care au PH = 4,8-5,4.

Umiditate

Secetele determina stagnarea acumularii substantelor in tuberculi, reducerea suprafetei de asimilatie, incoltirea si puierea tuberculilor in camp. Plantele de cartofi au cea mai mare nevoie de apa la inflorire: in aceasta perioada, se cere o umiditate a solului de 85% din capacitatea capilara pentru apa.

Lumina

Cartoful mov are nevoie de multa lumina, nu suporta umbrirea, pentru formarea tuberculilor durata scurta de iluminare este cea mai favorabila, 10-12 h, cand durata zilei este mai mare, 14 h, stolonii se transforma in lastari.

Rotatia culturii

Asigura productii ridicate dupa grau, secara, orz, leguminoase perene si anuale, porumb, in, fibra, sfecla de zahar etc. Nu trebuie luate ca premergatoare specii din aceeasi familie botanica – a familiei solanacee.

Cartoful este premergator pentru grau, orz si culturi de primavara.
La amplasarea culturii de cartofi intr-o exploatatie agricola trebuie luate in considerare: distanta de centru de prelucrare sau depozitare – maximum 12 kilometri –, panta terenurilor sa nu fie mai mare de 9-11 grade in terenuri obisnuite si de 5 grade in conditii de irigare, forma si marimea solei in vederea organizarii rationale a plantatului mecanic.

Mai multe detalii despre cum poti sa infiintezi si sa exploatezi cu succes maxim o cultura de cartofi mov gasesti in ghidul practic "Afacerea anului: cultura de cartofi mov">>


Tags: cartofi movcultura de cartofi movafacere la taraafacere agricola

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Afacere agricola cu rata de profit ridicata

de Idei de afaceri
21 Oct 2022
Cresterea prepelitelor japoneze este o idee de afacere cu un potential de exceptie in tara noastra. Oul de prepelita reprezinta un medicament, ce...

Afacere la tara - 4 Idei de culturi profitabile oricand

de Camelia Diaconu
04 Feb 2019
Tot mai multi oameni sunt dispusi sa lase agitatia marilor orase de-o parte si sa isi inceapa o noua viata intr-un loc curat si linistit. Mediul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]