Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole cu catina - Recoltarea si valorificarea catinei

de Ideideafaceri.ro 16 Iun. 2012 8517
4.5 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Catina este un arbust fructifer extrem de valoros pentru agricultorii romani. Fructele de catina sunt foarte apreciate pe piata interna si peste hotare si reprezinta o sursa excelenta de profituri mai ales pentru cei care aleg sa le cultive in sistem ecologic.

Iata cateva detalii referitoare la recoltarea si valorificarea catinei, informatii extrase din ghidul "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic":

Recoltarea fructelor de catina este una dintre cele mai grele operatii si cea mai mare consumatoare de forta de munca din toata tehnologia acestei specii.
Tufele dese, ramurile prevazute la majoritatea soiurilor cu spini lungi si rigizi, fructele mici si cu peduncul scurt fac ca recoltarea sa fie dificila. Stabilirea momentului de recoltare este dependent de modul de valorificare, intregi sau sub forma de suc, si trebuie ales in general cand fructele au greutatea maxima si contin cele mai mari cantitati de substante biochimic active.

Calendaristic, recoltarea se incepe dupa 15 septembrie si se poate prelungi pana la sfarsitul lunii octombrie. Intarzierea recoltarii duce la deprecierea culorii fructelor si la scaderea continutului de vitamina C. La fructele supramaturate elasticitatea pielitei scade, aceasta plesneste destul de repede, ceea ce ingreuneaza si mai mult recoltarea, manipularea, transportul si valorificarea.

Deocamdata recoltarea se efectueaza manual, prin desprindere cu mana, iar lucrarea trebuie sa se incheie pana la mijlocul lunii octombrie pentru a obtine o calitate buna si un procent mic de fructe sparte. Desi acest mod de recoltare are avantajul ca asigura o productie curata, fara frunze sau alte resturi vegetale si nu afecteaza plantele, randamentul este foarte scazut, nedepasind 10-20 kg/zi/om, in functie de productie si indemanare, constituind o piedica in extinderea culturii.


>>>Cititi mai multe detalii referitoare la cultivarea, recoltarea si valorificarea catinei in cadrul ghidului "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic".


Tags: cultivarea catineirecoltarea catineivalorificarea catinei

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 4 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]