Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole profitabile in 2016 - extragerea uleiurilor volatile

de Marinache Paula 19 Ian. 2016 8844
4.5 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Remediile naturale, care au la baza plantele medicinale, revin puternic in actualitate datorita substantelor pe care le contin, cunoscute sub numele de principii active care le fac utile in tratarea diverselor afectiuni.

Cum se obtin uleiurile volatile (uleiurile esentiale, uleiurile eterice), de la 3 plante pretioase?

Aceste uleiuri sunt lichide volatile cu miros caracteristic ce exista intr-un numar foarte mare de plante, fiind produse in tesuturi specifice. Se pot acumula in toate organele plantei si se pot extrage prin mai multe metode, dar de regula se face distilarea materialului vegetal cu vapori de apa.

Uleiul volatil dintr-o anumita planta are aroma specifica plantei respective, contine un complex de substante, dar specifica este doar o anumita substanta. De exemplu: la menta, principalul component al uleiului volatil este mentolul, la cimbrisor este timolul, la marar este anetolul, la lavanda  este  linaloolul,  pentru  melisa  este  citralul.

...citeste despre culturile de plante, distilare si obtinerea uleiurilor volatile >>>>>

1. Uleiul volatil de menta
Obtinerea pe cale industriala a uleiului volatil de menta se realizeaza prin distilarea masei vegetative proaspete sau uscate, cu ajutorul vaporilor de apa.

Cele mai bune rezultate se obtin prin distilarea mentei lasata sa se ofileasca in brazde, timp de 24-48 de ore (E. Paun, 1988). 75% din totalul uleiului volatil prezent in materialul vegetal supus distilarii se obtine in prima ora de distilare.

Dupa circa 2 ore, este extrasa intreaga cantitate de ulei volatil. In timpul procesului de distilare trebuie sa se urmareasca parametrii: temperatura apei care intra in refrigerent trebuie sa fie de maximum 15-200C, iar temperatura distilatului format din apa si ulei volatil, la iesirea din refrigerent, trebuie sa fie de 35-400C, ceea ce va permite o decantare rapida a uleiului volatil.

Uleiul extras si decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre pastrare si transportat in butoaie inoxidabile, care se vor depozita in incaperi racoroase, ferite de foc (E. Paun, 1998).

2. Uleiul volatil de salvie
Obtinerea uleiului volatil se realizeaza prin distilarea plantelor intregi, imediat dupa recoltare, cu ajutorul cazanelor cu abur direct (E. Paun, 1988). Durata distilarii este de circa o ora pentru plantele uscate sau aproximativ doua ore la materialul vegetal proaspat. Uleiul extras si decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre pastrare si transportat in butoaie inoxidabile, care se vor depozita in incaperi racoroase, ferite de foc (E. Paun, 1998).

3. Uleiul volatil de lavanda
Dupa recoltare, lastarii sunt pusi in cosuri si transportati imediat la distilare. Dintr-o tona de inflorescente proaspete rezulta pana la 10 kg ulei volatil (L. Muntean, 1999).

Obtinerea uleiului volatil de lavanda se realizeaza prin distilarea in apa, in apa si cu aburi sau cu aburi.

Durata distilarii va fi de circa 90 de minute, iar peste 90% din totalul cantitatii de ulei se dis- tileza in primele 60 de minute. In timpul procesului de distilare trebuie sa se urmareasca ca temperatura  aburului  care  intra  in  cazan  sa  fie  de  maximum  150-1600C. 

Uleiul  volatil  extras  si decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre pastrare si transportat in butoaie inoxidabile, care se vor depozita in incaperi racoroase, ferite de foc (E. Paun, 1998).

....citeste despre culturile de plante, distilare si obtinerea uleiurilor volatile >>>>>


Tags: afaceriafaceri agricoleulei volatiluleiuri volatile din planteulei volatil de mentadistilareulei de lavanda

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 9 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afaceri cu struti. Potentialul pietei

de Idei de afaceri
01 Feb 2024
Redam cateva dintre problemele cu care se confrunta crescatorii de struti din tari cu o oarecare experienta in domeniu, pentru a fi consemnate si de...

Organizarea afacerii cu raci

de Idei de afaceri
16 Feb 2023
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene...

Afaceri cu Paulownia. Alegerea si pregatirea terenului

de Idei de afaceri
31 Ian 2023
Va intrebati, desigur, de cat teren aveti nevoie pentru a infiinta plantatia dumneavoastra de Paulownia. Intreprinzatorii mai vechi si consultantii...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]