Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri agricole profitabile in Romania - Cultivarea guliei si gulioarei

de Ideideafaceri.ro 21 Mar. 2012 5875
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Gulia si gulioara se cultiva pentru tulpinile ingrosate, care se consuma proapste sau pregatite, fiind apreciate pentru calitatile lor gustative si culinare. Pula guliilor, de culoare alba sau alb-galbuie, este crocanta si suculenta cu un gust specific putin picant.

Gulia este o leguma valoroasa in hrana omului nu numai prin savoarea sa deosebita, ci si prin continutul ridicat in substante nutritive, vitamine si saruri minerale. Sunt bine recunoscute si virtutile terapeutice ale guliei in ameliorarea hiperaciditatii gastrice.

Ca si alte specii din familia verzei, si gulia isi are originea in zona mediteraneana (ITalia, Sicilia), luandu-se in cultura din secolul al XV-lea. In Europa este cultivata in majoritatea tarilor, mai ales in cele mai nordice (Germania, Olanda, Polonia si Danemarca).

Este bine apreciata si in unele tari din Asia Centrala si de Est, precum si in Orientul Mijlociu. In tara noastra se cultiva pe suprafete medii, mai ales in Ardeal, dar si in celelalte zone. In ultimele decenii s-a dezvoltat cultura gulioarelor in sere.

Gulia este o specie beinala, in primul an formand o tulpina ingrosata tipica, pe care sunt inserate frunzele, de culoare verde in diferite nuante, sau violet in diferite nuante, in functie de soi.

Atat guliile cat si gulioarele se cultiva numai prin rasaduri produse in cuburi, ghivece sau in palete alveolare.

Cerintele agro-pedo-climative sunt asemanatoare verzei, si anume: temperaturi moderate, exigenta mare fata de lumina, umiditate moderata insa pe toata perioada de vegetatie. Rezultate bune se obtin pe soluri fertile, profunde, permeabile, bine structurate cu un pH cuprins intre 6,5 si 7,0.

Ca la toate legumele din grupa verzei se pot obtine rezultate bune in agricultura ecologica cand se respecta locul in asolament, cand folosim rasaduri de foarte buna calitate, cand prevenim si combatem bolile si daunatorii, cand fertilizam in anul de cultura cu 20-40 de tone de compost.


>>>Ghidul "Cultivarea legumelor in sistem ecologic"


Tags: guliegulioaracultivarea gulieicultivarea gulioareiagricultura ecologica

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Cine va paria pe agricultura ecologica, in urmatorii ani va reusi sa atraga profituri de invidiat

de Alina Constantinescu
18 Mai 2017
Legumele produse in sistem de agricultura ecologica constituie o alternativa tot mai cautata, comparativ cu cele produse in sistem conventional, nu...

De ce sa incepeti o afacere in agricultura ecologica

de Stanciu Ioana
20 Ian 2017
Toate tehnicile din agricultura ecologica respecta si protejeaza natura, toate interventiile efectuate de om fiind favorabile mentinerii...

Afaceri bune in agricultura ecologica - pepenele galben

de Idei de afaceri
30 Iun 2016
Tentatia de a cultiva pepeni galbeni in conditii de agricultura ecologica este mare, dat fiind calitatile acestui fruct bine cunoscut si bine...

Alimentatia porcilor in sistem de agricultura ecologica

de Dragos Craciun
07 Mai 2015
Materiile prime pentru prepararea furajelor de origine vegetala cu care se furajeaza porcii pentru obtinerea de carne ecologica (in special rasele...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]