Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri cu mohair de lux. Rasa de capre - Angora

de Zenobia Badescu 10 Apr. 2015 5379
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Numele provine de la provincia Angora (actuala Ankara), rasa raspandita pe campiile centrale anatoliene ale Turciei. In scopul de a creste productia de mohair pentru export in tarile europene, turcii au incrucisat Angora cu rasele comune. In 1765, guvernul spaniol a facut un import de exemplare din aceasta rasa si, abia douazeci de ani mai tarziu, un numar considerabil a fost importat de Franta.

Caprele Angora reprezinta o adevarata afacere pentru cei care doresc sa se axeze pe productia de fibre. Capra de Angora produce intre 2,5 si 5 kg de  fibre foarte apreciata. Fibrele au o lungime intre 12 si 15 cm. De remarcat este faptul ca fibrele colorate sunt mai aspre decat cele albe, motiv pentru care sunt folosite la confectionarea paturilor sau a altor articole colorate natural.

Ele nu exceleaza prin lapte, insa sunt si exemplare care dau peste 500 de litri pe an. Caprele de Angora nu solicita o ingrijire speciala cu exceptia mentinerii lor in padocuri foarte curate.

Cand sunt scoase la pascut trebuie sa fie ferite de orice planta agatatoare deoarece aceasta ii poate afecta fibra.

Mica descriere: capra de Angora are un aspect foarte pitoresc, semanand foarte mult cu o oaie. Ambele sexe au coarne, insa la masculi acestea sunt mult mai dezvoltate in schimb, cornul de sex feminin este scurt cu o usoara tendinta de spiralare. Capra de Angora nu este foarte prolifica (110-125%) si rar face cate 2 iezi.

Specialistii Directiei pentru Dezvolatare Rurala Vrancea vor sa se ocupe de introducerea acestei specii in judet, in cazul in care se vor arata crescatori interesati.

Din informatiile selectate de noi, se pare ca singura societate care detine capre de Angora, foarte rar intalnite pe teritoriul Romaniei, este Ferm Prod S.R.L din Braila. Prin ingrijire atenta, societatea a obtinut anual produsi viabili pe care i-a retinut pentru marirea efectivului: femelele au fost retinute in totalitate, masculii pentru reproductie au fost selectati dupa marime, desimea fibrelor de pe corp, gradul de acoperire a corpului cu fibre, finetea, culoarea si luciul fibrelor. Ceilalti masculi au fost castrati si mentinuti in ferma pentru fibra.

Lana, care este preluata de catre Institutul National de Cercetare–Dezvoltare pentru Textile si Pielarie – Bucuresti, este folosita pentru tesaturi textile de mare finete. Ferma intentioneaza sa-si mareasca efectivul pana la 300 de capete, pentru a-si infiinta o fabrica proprie de prelucrare a fibrelor. Costul unui exemplar poate fi intre 100 si 380 de euro.




Tags: afacerecapreangoracapre angoralana angoramohair

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Afacere la tara. Investitia necesara pentru demararea afacerii

de Idei de afaceri
30 Ian 2024
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de...

Afacere agricola. Accesarea fondurilor europene

de Idei de afaceri
16 Dec 2022
Accesarea fondurilor europene pentru afacerile agricole este posibila atat tinerilor fermieri, cat si celor cu experienta. In acest sens, Submasura...

Apicultura: O afacere nobila si profitabila

de Idei de afaceri
23 Nov 2022
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot...

Ferma de capre. Venituri estimate

de Idei de afaceri
29 Sep 2023
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]